fapte bune

Faptele bune dau valoare unui om

Dezvoltare Personala

fapte bune

Ura si  invidia  sunt considerate pacate primordiale in crestinism, budism si in alte credinte. Cel ce uraste, cel ce invidiaza pe semenul sau se trasforma in calaul propriei sale vieti si a vietilor celor din jur. Creierul sau devine calibrat sa emane energii negative care pun amprenta asupra sa, a familiei sale si asupra colectivitatii umane in care traieste.

Desi multi stim asta la nivel teoretic, trebuie sa invatam sa gandim pozitiv si sa avem o atitudine buna si prietenoasa fata de cei din jurul nostru. Trebuie sa fim impacati cu noi si cu toate fiintele cu care impartim acest pamant.

Din timpuri stravechi, filosofii, oamenii de stiinta si liderii religiosi au ajuns la conluzia ca numai faptele bune pot da valoarea omului. Reverberatiile acestor cugetari simple se gasesc in credintele tuturor popoarelor, de pe toate continentele planetei noastre.

  • In crestinism se spune ca „ceea ce vrei sa faca oamenii pentru tine, sa faci tu intai pentru ei.”
  • In mozaism: „Ceea ce nu vrei sa-ti pricinuiasca atii, nu le face nici tu lor.”
  • In islamism: „Nu este bun credincios cel ce nu gandeste si nu face pentru fratele sau, ceea ce ar face lui insusi.”
  • In budism: „Arata-le celoralti aceasi iubire, aceleasi bucurii si aceeasi mila pe care tu doresti sa-ti arate ei.”
  • In hinduism: „Nu pricinui vecinului tau, ceea ce nu vrei sa induri din partea lui.”
  • In confucianism: „Porta-te fata de ceilalti, asa cum ai vrea sa poarte ei fata de tine.”
  • In jainism: „La bucurie si fericire, ca si la suferinta si nevoie, trebuie sa tratam pe ceilalti ca pe noi insine.”
  • In parsism: „Lumina si generozitate este cel care nu pricinuieste celorlalti, ceea ce nu face bine pentru el insusi.”
  • In taoism: „Considera fericirea si suferita semenului tau, ca propria ta fericire si suferinta si da-ti silinta sa sporesti binele ca si cum ar fi al tau.”

Merita sa cugetam la felul in care gandim si actionam fata de cei din jur. Din pacate, vremurile in care traim parca nu ne lasa timp sa meditam, sa ne intelegem mai bine.

„Fii atent la gândurile tale, pentru că ele vor fi cuvinte. Fii atent la cuvintele tale, pentru că ele vor fi fapte. Fii atent la faptele tale, pentru că ele vor deveni obiceiuri. Fii atent la obiceiurile tale, pentru că ele vor deveni caracterul tău. Fii atent la caracterul tău, pentru că el va fi destinul tău.” (Talmud)