In zilele noastre, depresia constituie o problema serioasa la nivel mondial, fiind supranumita „boala secolului XXI”. Cifrele sunt ingrijoratoare, estimandu-se ca anul viitor, depresia va reprezenta cea de-a doua cauza pentru producerea unei dizabilitati sau a unei periclitari al nivelului de sanatate.
Numarul cazurilor de depresie a crescut considerabil in ultimii ani, iar odata cu evolutia vietii moderne, au aparut si noi cauze declansatoare.
Cauzele si semnele depresiei
Psihologii spun ca depresia poate fi cauzata de: saracie, somaj, pierderea locului de munca, o anumita suferinta fizica, decesul unei peroane iubite etc. De asemenea, consumul de alcool si consumul de droguri se numara printre factorii declansatori ai depresiei.
Primul pas spre vindecarea unei persoane depresiva este acceptarea faptului ca are o problema, iar in acest sens, sprijinul celor din jurul sau este extrem de important. Tristetea, pierderea interesului fata de activitatile preferate, lipsa de energie, apatia, anxietatea, deznadejdea, toate acestea sunt semne clare ale prezentei depresiei, in cazul in care aceste simptome se manifesta pe o perioada mai lunga de timp.
Cum se trateaza depresia?
Vestea buna este ca depresia se poate vindeca prin psihoterapie sustinuta de tratament medicamentos.
S-a dovedit ca si cromoterapia da rezultate foarte bune in tratamentul persoanelor depresive, influenta anumitor culori fiind benefica pentru imbunatatirea starii psihice. Deja este cunoscut faptul ca toate culorile ne influenteaza in diferite moduri starea emotionala si chiar cea fizica, iar numeroase studii au relevat faptul ca depresia poate fi combatuta si cu ajutorul culorilor.
Ce culori ne influenteaza pozitiv psihicul?
In cazul persoanelor depresive, cromoterapia utilizeaza doar culorile ce au efecte pozitive asupra psihicului pacientului.
- Albastru deschis – este o culoare ce poate elimina gandurile negative, dovedindu-se benefica in astfel de situatii.
- Auriu si mov – aceste doua culori indeamna la meditatie si relaxare, avand un efect calmant.
- Rosu – are efect tonic si energizant, redand vitalitatea si alungand apatia. Starea psihica a persoanelor depresive se va imbunatati sub influenta acestei culori, folosita in proportii moderate.
- Galben – s-a constatat ca aceasta culoare induce o stare de buna dispozitie, stimuleaza creativitatea, ajutand persoana depresiva sa treaca de faza critica a bolii.
- Portocaliu – inspira optimism, avand ca efect si echilibrarea libidoului. In plus, stimuleaza apetitul, in conditiile in care scaderea poftei de mancare este una dintre simptomele specifice depresiei.
Terapia prin pictura
Implicarea pacientului intr-o activitate artistica este o alta recomandare buna pentru tratarea depresiei. De-a lungul timpului, s-a dovedit ca desenul si pictura au dat rezultate foarte bune in acest sens, mai ales cand au fost folosite cu preponderenta culori vii, optimiste.
Nu este nevoie decat de un set de pensule, acuarele sau vopsele, planse de desen si un sevalet, toate acestea putand fi procurate si online de la magazinele de specialitate. Talentul la desen nu este o calitate necesara, important fiind ca pacientul sa lucreze cu intreaga paleta de culori, concentrandu-se asupra unei activitati ce il va distrage de la gandurile negre.
S-au constatat progrese favorabile in evolutia persoanelor depresive care au pictat peisaje direct in mijlocul naturii. Culorile unui camp de maci, ale unei paduri inverzite sau ale unei panorame privite de pe un varf de munte, au un efect extrem de benefic asupra psihicului. De asemenea, timpul petrecut in mijlocul naturii si concentrarea asupra plansei de desen vor contribui in mod semnificativ la ameliorarea starii psihice a unui depresiv.
Important este ca in tot acest timp, persoana depresiva sa simta suportul moral al celor din jurul sau si sa fie incurajata in demersul ei spre vindecare.
Chiar daca desenul nu este o opera de arta, niciodata nu trebuie sa ii reprosati calitatea acestuia sau sa ii criticati fiecare detaliu. Entuziasmul poate disparea foarte usor, din caza unei astfel de atitudini, iar evolutia pozitiva inregistrata pana atunci va fi anulata, existand riscul ca depresia sa se adanceasca.