Inteligenta emotionala: Constiinta de sine

Dezvoltare Personala

Inteligenta emotionala este noul alfabet pentru o viata implinita si echilibrata. Cu totii ne dorim sa evoluam, sa ne crestem nivelul inteligentei emotionale, iar constiinta de sine este un capitol important din aceasta stiinta.

Constiinta de sine presupune sa fii constient de ceea ce gandesi si ce simti, sa traiesti in prezent. A fi constient de sine presupune constientizarea sentimentelor, cunoasterea punctelor forte si a celor slabe si siguranta de sine.

Constiinta de sine – cele 3 directii:

1. Constientizarea sentimentelor. Inseamna recunoasterea propriilor emotii si a efectelor lor. Mai exact, stii ce emotii simti si de ce apar ele, intelegi felul in care emotiile iti afecteaza performanta profesionala si relatiile. Deasemenea, constientizarea sentimentelor inseamna si constientizarea propriilor valori, iar cand actiunile tale nu sunt in concordanta cu valorile, stii asta si poti schimba ceva.inteligenta emotionala

2. Perspectiva personala. Presupune cunoasterea punctelor forte si a slabiciunilor personale. Constiinta de sine vine cu deschiderea catre feedback, catre invatare si dezvoltare personala. Sa fii reflexiv si sa meditezi asupra propriului comportament, sa primesti obiectiv feedback si sa ai reactii pozitive care te sustin in procesul de autocunoastere. Constiinta de sine este parte din procesul de dezvoltare personala al fiecaruia.

3. Siguranta de sine. Este vorba despre siguranta propriei valori si a capacitatilor personale. Siguranta de sine vine cu echilibru, empatie si asertivitate. Increderea in sine si comportamentul asertiv sunt printre elementele inteligentei emotionale care ofera cele mai multe beneficii in viata noastra.

Curs audio de Comunicare Asertiva – invata sa te comporti si sa comunici asertiv!

Cred ca este important sa iti dezvolti constiinta de sine pentru a prelua controlul vietii tale. Prin autocunoastere si dezvoltare poti sa devii cea mai buna versiune a ta, poti sa ai incredere in tine si sa traiesti in concordanta cu propriile tale valori!

Daniela Irimia, trainer dezvoltare personala

Aboneaza-te la newsletter si primesti GRATUIT, Ghidul de Comunicare Asertiva.

[mc4wp_form id=”3273″]