inteligenta emotionala

Ce este de fapt inteligenta emotionala?

Dezvoltare Personala

inteligenta emotionalaDaca nu cumva abia ati aterizat pe aceasta planeta, probabil ca ati auzit de inteligenta emotionala. De fapt exista o multime de neintelegeri referitoare la continutul acesteia.

Intr-o singura fraza, inteligenta emotionala este abilitatea de a identifica, intelege si gestiona stari si sentimente- atat pe ale noastre cat si pe ale altora. Insa aceasta singura fraza nu ne prea ajuta sa intelegem utilitatea inteligentei emotionale.

Inteligenta emotionala -cele trei domenii de expertiza:

1. Constiinta de sine. Primul pas spre dobandirea inteligentei emotionale este capacitatea de a identifica propriile stari si sentimente si de a intelege modul in care acestea ii afecteaza pe ceilalti. Multi oameni sunt orbi in ceea ce priveste impactul pe care-l au asupra celorlalti. Ne place sa ne privim slabiciunile si punctele noastre forte dintr-un anumit punct de vedere- dar ceilalti au, de obicei, o alta parere despre noi.

2. Autodirectionarea. Identificarea propriilor emotii si a modului in care acestea ii afecteaza pe ceilalti reprezinta un inceput, insa al doilea pas consta in stabilirea unor teluri si modificarea acestor emotii in avantajul tau. Adesea singura diferenta intre castigatori si perdanti  este starea lor de spirit. Constientizarea faptului ca esti furios, obosit sau nefericit nu iti este de mare ajutor. In schimb, capacitatea de a-ti modifica starea de spirit si de a deveni calm si entuziast reprezinta cu adevarat o abilitate valoroasa.

3. Inteligenta interpersonala. Al treilea pas ce trebuie facut pentru a deveni maestru al inteligentei emotionale consta in identificarea si gestionarea starilor emotionale ale celorlalti. In lumea de astazi, oamenii nu trebuie sa faca un anumit lucru doar pentru ca le spui tu asta. Chiar daca esti seful, ei pot reactiona mai incet sau pot depune mai putin efort, alegerea le apartine. Prin urmare, inteligenta emotionala este abilitatea de a afla ce anume ii pune pe oameni in miscare, astfel incat sa-I poti influenta si convinge sa faca un anumit lucru.

Cele trei domenii ale inteligentei emotionale sunt ierarhice – formeaza o piramida  a carei baza este constiinta de sine. Al doilea nivel este reprezentat de capacitatea de autodirectionare – modificarea la comanda a starilor si emotiilor. In varful piramidei de afla inteligenta interpersonala – identificarea si gestionarea nu numai a propriilor emotii , ci si a celorlalti.

Totusi, de ce sa ne batem capul cu dezvoltarea inteligentei emotionale?

Toti specialistii au cazut de acord ca inteligenta  emotionala este extrem de importanta pentru a avea succes la locul de munca dar si in viata personala. Inteligenta emotionala = dezvoltare personala.

Inteligenta traditionala – sau un IQ ridicat- nu a fost niciodata suficienta pentru a reusi in viata. Copiii care au obtinut note maxime la examenele scolare nu sunt intotdeauna cei care au cele mai de succes cariere profesionale. In plus exista o multime de oameni care nu au fost la facultate sau nici macar nu si-au terminat liceul, dar au reusit sa-si infiinteze propria afacere si sa se descurce excelent.

Indivizii inteligenti din punct de vedere emotional sunt capabili sa recunoasca ceea ce simt si sa genereze intentionat alte stari de spirit pentru a-si atinge scopurile.

Adesea motivatia este cea care face diferenta dintre succes si esec. Multi antreprenori si lideri din domeniul afacerilor nu sunt mai destepti decat noi, insa ei reusesc pentru ca isi stabilesc un tel si-l urmaresc fara incetare. Ei sunt constienti de propriile lor emotii si le pot controla.

Abilitatile interpersonale reprezinta o alta componenta importanta a inteligentiei emotionale. Gandeste-te la locul de munca si oamenii cu care intri in contact. Care este cel mai bun manager? Cel mai istet si inteligent sau cel care este mai charismatic, entuziast si de incredere?

Noi credem ca a-2a varianta este castigatoare. Respectam oamenii inteligenti , intuitivi si cu mintea ascutita insa ne plac cei care au o atitudine pozitiva si abilitati sociale.

Devenind mai inteligent din punct de vedere emotional iti vrei da seama cand e cazul sa lingusesti, sa critici, sa ordoni, sa faci complimente sau sa faci compromisuri- si mai ales cum sa o faci bine.

Inteligenta emotiona este o abilitate pe care oricine o poate imbunatati cu putina rabdare si efort.

Carti recomandate:

Inteligenta emotionala in leadership – Danie Goleman, Richard Boyatzis, Annie Mckee

Creierul si inteligenta emotionala – Daniel Goleman

Inteligenta Emotionala in actiune 

3 thoughts on “Ce este de fapt inteligenta emotionala?

  1. Sa inteleg ca vorbim de manipulare psihologica(dezvoltarea inteligentei emotionale).asta este de fapt inteligenta emotionala…fi stapânul emotiile tale si apoi controleaza emotiile celorlalti.

    1. Asa mi se pare. Unde sint valori ca ” a nu lingusi” , ” a avea curaj” de a numi adevar si toate celelalte valori care au trecut de cele ale Evului Mediu? Ev Mediu, de la care totusi, mostenim costiinta loialitatii, valoare, cu ce cota astazi, mai rau, cu ce sorti de izbinda in orice tip de relatie umana cistiga prin pretuire. Ce inseamna ”Increderea” celorlati in tine fara loialitate fata de valori? Care este criteriul si sistemul de valori actual? Simpla reusita in haita?

Comments are closed.