5 idei de activitati prin care sa te conectezi cu copilul tau

Idei Relatii

Fiecare parinte are momente in care simte ca nu se mai intelege cu propriul copil, ca sunt deconectati si nu petrec timp de calitate impreuna. Cu inceperea scolii si a programului de gradinita, totul este contra-cronometru …

Dimineata suna ceasul si ne grabim sa ajungem la scoala si la munca… Seara tot pe fuga … si curand apar momente tensionate, nervi si crize “de personalitate”.

Parintii trebuie sa isi faca timp pentru a se conecta cu copii, chiar daca timpul este limitat. Ei au nevoi emotionala care sunt de multe ori mult mai importante decat ce mananca la cina sau ce activitate suplimentara fac dupa scoala.Va oferim 5 idei de activitati pe care sa le faceti cu copii astfel incat sa petreceti timp de calitate si sa va conectati emotional cu ei.

Jocul liber – adica va jucati sau faceti orice vrea copilul timp de 30 de minute. Oricat de absurd vi s-ar parea jocul pe care il vrea copilul sa il faca cu voi, spuneti DA cu entuziasm si fiti 100% implicati in acea activitate. In astfel de momente copii se simt acceptati si iubiti neconditionat.

Constructii cu piese de Lego. Da, un set de Lego Creator poate sa va tina alaturi timp de mai mult de 30 de minute, sa lucrati cot la cot pentru un obiectiv comun. Mai ales baietii au nevoie de astfel de timp petrecut facand ceva fara sa vorbeasca prea mult. Pentru ei poate fi suficient ca sa se simte din nou conectati cu parintii. Poate ca fetele dupa cateva minute de construit vor cere de buna voia sa va povesteasca despre noile ei prietene si dumneavoastre treabuie doar sa ascultati si sa o incurajati.

Ghicitori pentru copii, concurs de glume sau intrebari diverse. Prin astfel de activitati putem afla “in joaca” multe lucruri despre emotiile si activitatile provocatoare ale copilului. Daca vreti sa aflati despre noii colegi de scoala nu faceti un interogatoriu ca la sectia de politie ci transformati totul intr-un joc cu intrebari de forma:

“Care dintre baieti seama cu un dinozaur furios?”

“Ce fata ti se pare ca seamana cu o prientesa?”

“Invatatoarea este o zana buna sau o vrajitoare rea”.

Plecand de la raspunsuri puteti merge mai departe cu detalii fara a pune insa presiune a primi un raspuns.Cina in oras doar tu si copilul. Faceti din cand in cand o iesire in doi. Doar tu si copilul in care sa mergeti intr-un loc ales de el, sa mancati ceva mai special decat de obicei si sa vorbiti despre orice. Fii pregatit si pentru a primi intrebari provocatoare la care sa raspunzi sincer. Copii adora sa afle despre ce faceau parintii cand erau si ei copii sau in acceasi etapa de varsta in care se afla ei acum.

Orice activitate pe care o puteti face impreuna…Tu si copilul lucrand impreuna la decorarea unei camere din casa sau la asamblarea unei piele de mobilier de la Ikea. Pe cat de banal pe atat de important este sa faceti cat mai multe lucruri in comun, chiar daca se spun putine cuvinte. Ceea ce conteaza cu adevarat este alinirea la un obiectiv comun. Puteti merge cu copilul sa spalati masina impreuna sau sa alegeti un cadou pentru celalalt parinte.

Nu este nevoie de foarte mult timp ci de rabdare si vointa pentru a creste un copil echilibrat din punct de vedere emotional. Va invitam sa cititi si Cum sa cresti stima de sine a copilului tau.