Pastreaza o relatie sanatoasa cu parintii tai

Relatii

relatii-de-familie

Desigur ca iti iubesti parinti – este un lucru stiut. Dar cateodata, sa pastrezi legatura dintre parinte si tu ca adult, poate fi la fel de provocator ca legatura dintre parinte si adolescent.

O conditie importanta pentru a avea relatii bune cu parintii chiar si cand esti adult, este sa va comportati ca niste oameni maturi, si nu ca in relatia parinte-copil. Aveti deja formate bazele relatiei – iubirea si impartasirea amintirilor. Adauga la acestea respect reciproc si interese comune, si s-ar putea sa gasesti o relatie mai implinita cu parintii.

Unele lucruri nu se schimba niciodata –  mama ar putea sa iti ofere in continuare opiniile sale, care nu au fost solicitate, ….despre garderoba ta sau cum sa iti cresti copilul, iar tata ar putea da sfaturi despre ce masina sa iti cumperi. Cheia este sa iubesti fiecare parte a lor si sa inveti sa le accepti pe celelalte.


12 moduri in care poti forma o relatie implinita si matura cu parintii :

1. Gandeste-te la ei ca la niste adulti si nu ca si parintii tai. Daca parintii te trateaza tot ca pe un copil, in ciuda faptului ca tu ai deja copiii tai, trebuie sa ii ajuti sa te lase sa iti urmezi singur calea. Daca te simiti si te comporti in preajma lor ca un adult si parinti tau o sa te perceapa ca atare.

2. Vorbeste cu parinti tai ca si cu prietenii. Daca parintii tai inca se mai comporta ca si cand ai avea 6 sau 16 ani, s-ar putea sa fie amuzant sa renunti la rolul tau de copil. Un start bun ar fi sa incerci sa discuti cu parintii ca si cu prietenii tai. Nu va limitati discutiile doar la amintiri, sa barfiti despre membrii familiei sau viata personala. Puteti vorbi despre noutatile care au loc in lume, sport, locul de munca, problemele cu vecinii sau politica.

Citeste si 5 Motive pentru care comunicarea in familie este mai usoara

3. Pastrati-va simtul umorului. Cand ai de-a face cu parintii tai, umorul iti poate salva viata – va poate ajuta sa faceti fata unor mici mofturi, cateodata capricioase, si va ajuta sa va apropiati mai mult. Spune cateva glume care stii ca le vor savura, uitati-va la comedii sau citeste-le cateva bancuri. Daca puteti sa radeti impreuna, sunteti pe drumul cel bun.

4. Spune-le parintilor tai ce te deranjeaza. Daca iti iubesti mama si tatal, dar acestia te scot din sarite cateodata, spune-le asta, pentru ca sentimentele inchise se vor revarsa asupra relatiilor dintre voi. Insa intotdeauna comunicarea dintre voi sa fie cu respect reciproc. De exemplu, daca mama ta te suna insistent la locul de munca, spune-i ca seful tau incepe sa observe, desi tie iti place sa vorbesti cu ea, incepe sa iti afecteze viata profesionala. Aranjati o ora in care puteti vorbi amandoi.



5. Nu le cere sfatul sau parerea, decat in cazul in care este absolut necesar. Cateodata cerand sfatul parintilor tai este ca si cum le-ai cere aprobarea. Daca acesta este cazul, tine minte ca acum esti un adult, perfect capabil sa alegi un covor pentru dormitor sau sa faci alegerea corecta atunci cand vrei sa iti cumperi o masina. Daca parinti se incapataneaza sa iti dea sfaturi, chiar daca nu le-ai cerut, doar zambeste si aproba-i. Nu se stie, poate sfaturile pot fi utile. Tine minte, ei fac aceste lucruri pentru ca iti vor binele. Ia decizia pe care tu o consideri cea mai potrivita – nu te invinovati daca nu le asculti sfaturile.

6. Nu le cere parintilor sa iti plateasca datoriile sau sa te ajute cu criza financiara. Poate depinzi pe partea emotionala de parintii tai, dar daca te bazezi prea mult pe resursele lor financiare, poate duce la resentimente reciproce. Asa ca obisnuieste-te sa iti rezolvi singur problemele, mari sau mici, fi independent. Ai sa ramai uimit cat de bine te vei simti daca iti vei rezolva singur problemele – si ce efect pozitiv poate avea asupra relatiei dintre tine si parintii tai.  Iti recomandam acest curs online care sa te ajute sa ajungi la siguranta financiara!

7. Creaza oportunitati pentru explorarea si descoperirea amintirilor. Daca parintii tai sunt mai in varsta, uitate cu ei la albumele foto vechi, intreaba-i despre oamenii din fotografii. Prin aceste lucruri ne ajutam parinti sa-si descopere sensul vietii prin incurajarea acestora de a vorbi despre realizariile lor, momentele cele mai culminante din viata lor, bucuriile si necazurile pe care le-au trait.

8. Ajutati parintii sa-si pastreze amintirile pe video, audio sau intr-un album. Produsul final va fi un motiv in plus de a reinoi relatia dintre voi, de asemenea va reprezenta o mostenire minunata.

9. Exprimati recunoastinta pentru tot ceea ce parinti au facut pentru tine. Da, mama ta s-ar putea sa fie cicalitoarea, dar intotdeauna iti va face prajiturile preferate de Craciun. Tatal tau este putin cam comod, dar zilele trecute a venit sa te salveze cand masina ti s-a stricat la mall. Ideea este ca parinti inca mai fac lucruri pentru tine, care merita apreciate.



10. Redescopera si impartaseste aceleasi interese. Atunci cand ai fost copil, tu si tatal tau impartaseati aceiasi pasiune pentru o echipa de fotbal ? Tu si mama ta ati petrecut fiecare vara facand dulceata de capsuni ? Fa ca aceste fericite amintiri sa fie fundatia celor noi.

11. Ganditi-va la activitati comune. Cumparaturi, drumetii, gatitul, schiatul etc. La orice varsta, daca faceti impreuna aceleasi sarcini sau activitati, veti genera povesti si inevitabil amintiri. Aceasta este o modalitate foarte buna de a va apropia.

12. Asigura-le si lor independenta. Se poate intampla ca un adult care a trecut de varsta de 25 de ani sa nu vrea sa renunte la ideea de a fi dadacit. Daca inca simti nevoia sa vorbesti cu mama ta in fiecare seara sau sa apelezi la tatal tau pentru ati repara ceva prin casa si nu la sotul sau iubitul tau, tin sa te anunt ca tu esti problema si nu parintii. Merita si ei libertate.

Tu ce relatie ai cu parintii tai? Ce crezi ca poti imbunatatii?