5 Motive pentru care comunicarea in familie este mai usoara

Relatii

Comunicarea face parte din viata noastra, cu totii comunicam inca de cand ne nastem si doar prin comunicare reusim sa creem relatii. Suntem fiinte sociale si avem nevoie sa ne exprimam nevoile, gandurile si sentimentele, iar acest lucru il putem face prin diverse canale de comunicare.

Exista o particularitate anume in felul in care comunicam in familie, cu persoanele cu care avem relatii apropiate, fata de interactiunile de la serviciu sau din viata de zi cu zi, in afara sferei familiale. Citeste in continuare de ce comunicarea in familie este, sau ar trebui sa fie, mai usoara si mai placuta decat discutiile cu persoane mai putin apropiate.

De ce comunicarea in familie poate fi mai usoara decat comunicarea cu alti oameni:

Curs online pentru dezvoltarea abilitatilor de comunicare – CLICK AICI

1. In familie ne cunoastem bine interlocutorii. Primul factor de succes in orice interactiune este sa castigi increderea partenerului de discutie. Deci, atunci cand discuti cu sotul sau sotia, cu parintii si fratii tai, deja stii foarte bine cu cine vorbesti si ce nivel de incredere au ei in tine si tu in ei. Poti citi aici mai multe despre relatiile de cuplu sau despre relatiile cu parintii.

2. Este mai usor sa gasesti momentul motrivit pentru discutii importante. Petrecand mult timp impreuna, poti alege constient momentele in care sa abordati subiecte mai delicate de discutie. Puteti chiar sa planificati o iesire in oras sau o cina “in familie” pentru a discuta despre noile provocari din viata voastra.

3. Aveti deja multe lucruri in comun si stii cum sa adaptezi mesajul la fiecare interlocutor in parte. Cu siguranta stii cum sa ii comunici asertiv mamei tale de ce ai luat o decizie cu care ea parea sa nu fie de acord. Iar cand vrei sa obtii ceva de la sotul/ sotia ta, gasesti mult mai usor mesajul potrivit decat daca ai vrea sa ii ceri o marire de salariu noului tau sef.

4. Stii sa citesti limbajul non-verbal al membrilor din familie. Tocmai pentru ca ii cunosti bine si petreceti mult timp impreuna, pentru ca ati trecut prin diverse experiente impreuna, acum stii sa interpretezi mesajele non-verbale. Adica intelegi ce inseamna zambetul din coltul gurii al sotului/ sotiei, stii ce vrea sa spuna un parinte cand isi incruciseaza bratele sau ce spune copilul tau care da ochii pe spate cand ii vorbesti. Aceste mesaje sunt foarte importante si faciliteaza transiterea eficienta a unui mesaj.

5. Ai o atitudine pozitiva fata de familie si asta duce la o comunicare eficienta. Atitudinea noastra dicteaza de multe ori “tonul” unei discutii si directia in care va duce. Pentru ca fata de membrii familiei avem sentimente sincere, ii iubim, ii respectam si apreciem, atunci si comunicarea cu ei este mult mai deschisa si sincera. Iar daca ajungem in discutii mai aprinse, facem eforturi sa aplanam conflictele si sa nu stricam relatiile pentru niste mici neintelegeri.

Asadar, foloseste cu intelepciune aceste atuu-uri ale comunicarii in familie. Nu uita ca fiecare are nevoie de apreciere, recunoastere si intelegere, cu atat mai mult persoanele dragi de langa noi. Cand pastram respectul si sentimentele sincere, relatiile noastre vor fi armonioase iar noi mai fericiti.

Daniela Irimia, trainer de dezvoltare personala