relatii pozitive cu parintii

Cum sa ai o relatie pozitiva cu parintii tai

Relatii

relatii pozitive cu parintii

Diferentele de varsta intre parinti si copii se traduc de cele mai multe ori prin moduri diferite de a vedea lucrurile si a rezolva anumite probleme. Si de cele mai multe ori, aceste pareri diferite se transforma in relatii tensionate cu parintii.

Daca ai in prezent  o relatie negativa cu parintii tai, dar iti doresti o imbunatatore, afla ca exista modalitati de a face acest lucru posibil. Cu toate acestea, procesul necesita multa rabdare si disciplina. Daca esti în cautarea unor modalitati de a dezvolta o relatie mai buna cu parinrii tai, citeste in continuare acest articol.

6 pasi pentru a dezvolta o relatie pozitiva si armonioasa cu parintii tai:

1.    Fii respectuos cu parintii tai. Chiar daca nu esti de acord cu stilul parental, valorile sau principii parintilor tai, incearca sa fii amabil si respectuos cu ei, macar pentru faptul ca sunt parintii tai.

2.    Stabileste niste reguli pe care tu si parintii tai trebuie sa le respectati. Daca vrei sa mentii o relatie pozitiva cu parintii, dar de fiecare data ajungeti la inaintelegeri, ia în considerare instituirea unor reguli de baza.

Discuta cu parintii tai si arata-le ca vrei  sa aveti o relatie buna, dar pentru  a face acest lucru, trebuie sa existe niste reguli. Cere ca acestia sa faca o lista cu „regulile lor”. Fa si tu acelasi lucru. Regulile pot include interdictia de a mai discuta pe anumite subiecte sensibile, acestisa sa nu mai critice modul in care tu iti cresti copii sau pur si
simplu sa nu iti mai controleze viata.

Discutati apoi fiecare regula in parte si faceti o lista comuna pe care va angajati sa o respectati. Stabititi si consecinte a incalcarii acestor reguli.

3.    Evita cearta cu parintii. In cazul in care istoria a dovedit ca cearta cu parintii tai provoaca un  conflict major si prelungit, cel mai bine este sa o eviti. Acest lucru poate insemna ca trebuie sa iti musti limba atunci cand unul dintre parintii tai spune ceva controversat. Stabileste daca este cu adevarat necesar sa ii raspunzi. Daca este, spune clar ce ai de spus si adauga faptul ca nu vrei sa va certati cu privire la acel subiect. Apoi schimba subiectul.

4.    Recunoaste ce nu poti schimba la parintii tai. Daca vrei sa mentii  o relatie pozitiva cu ei, atunci inteleage  ca va trebui sa o faci fara ca ei sa se schimbe.  Acest lucru va necesita probabil multa  rabdare din partea ta. Insa acceptarea celorlalti asa cum sunt, este o abilitate sociala care te va ajuta in orice relatie.

5.    Fii matur cand comunici cu parintii tai. Fii corect si logic cu privire la problemele care apar si da dovada de  maturitate. Deseori daca parintii te vad actionand matur, te vor trata in consecinta. Daca nu isi vor schimba atitudinea fata de tine, tu  ramai disciplinat in eforturile tale de a avea o relatie armonioasa cu ei.

6.  Determina motivele pentru care vrei  sa mentii o relatie buna cu parintii tai. Focusandu-te pe adevaratele motive, te vei simti motivat si orice cei face, va fi pentru a consolida relatia pozitiva pe care vrei sa o ai cu parintii tai.

Aboneaza-te  la newsletter pentru alte articole interesante

[mc4wp_form id=”3273″]