Singuratatea, maladia ascunsa a zilelor noastre

Relatii

Pare paradoxal ca in plina dezvoltare a retelelor sociale si al comunicarii instant in toata lumea sa vorbim despre singuratate? Nu pare, daca ne gandim ca in spatele acestei conectivitati (virtuale) permanente poate sta nevoia de a compensa lipsa contactelor sociale autentice, reale. Si cum nu era de ajuns instrainarea dintre oameni, mai este si perioada de pandemie Covid 19, cand mobilitatea si contactele cu cei dragi sunt drastic limitate.

Deja in Uniunea Europeana se vorbeste de singuratate ca despre o boala, tarile mai dezvoltate incluzand in politicile sociale si sanitare alternative de a combate singuratatea in randul varstnicilor. Desi cand vorbim de singuratate ne gandim in principal la cei varstnici (vezi ce tarif ingrijire batrani la domiciliu exista la noi in tara) ea afecteaza din ce in ce mai mult si pe cei tineri, inclusiv adolescentii.

Ritmul alert al zilelor noastre nu ne mai lasa timp pentru noi, pentru prieteni, pentru iesirile regulate in oras, pentru lucrurile simple dar care ne tin sanatosi si ancorati in realitate. Suntem bombardati permanent cu informatii noi, tendinte noi, nevoi create artificial, practic o permanenta goana dupa ceva, fie ca vorbim de o vacanta exotica, haine la moda, o cariera de succes sau o scoala mai buna pentru copii nostrii.



Stresul, anxietatea, depresiile pot fi atat consecinte ale singuratatii dar si surse ale acesteia. Nevoia de contact uman, de a vorbi cu cineva, de a te descarca, nu pot fi inlocuite insa prin simplele discutii pe Facebook, prin pozele cu peisaje frumoase sau citate motivationale.

Izolarea sociala are nu doar repercursiuni asupra sanatatii mintale dar si asupra sanatatii corpului: pot fi afectate memoria, sistemul cardiovascular, sistemul imunitar (citeste si despre poliartrita) sau capacitatile cognitive de invatare. Pe langa aceasta se pot dezvolta si comportamente daunatoare cum sunt refugiul in alcool, droguri sau mancatul excesiv.

Cauzele singuratatii:

Singuratatea poate fi interioara, adica sa ai oameni in jurul tau dar sa te simti singur, neinteles, deconectat…. Sau poti fi singur pentru ca nu ai prieteni sau familie.

Printre cauzele singuratatii putem aminti de traiul in marile orase (unde paradoxal esti inconjurat de oameni, dar nu ai relatii cu nimeni traind practic printre necunoscuti), mutatul frecvent (fie ca ti-ai luat o casa mai mare, fie ca te-ai mutat intr-un alt oras sau tara cu serviciul), pierderea partenerului (despartire sau moarte), lipsa abilitatilor sociale sau varsta inaintata.



Ce poti face daca te simti singur?

In primul rand o analiza a propriului comportament iti va indica unde sunt probleme. Apoi iti poti schimba atitudinea, facandu-te mai abordabil si deschis catre ceilalti, cautand sa petreci cat mai mult timp liber alaturi de ceilalti (si nu la filme pe Netflix sau videojocuri).

Cultiva-ti o gandire pozitiva , fii prietenos, calatoreste in grup, mergi la spectacole sau frecventeaza cluburi de socializare. Citeste si Unde sa iti faci prieteni dupa varsta de 30 de ani.