Bolile oculare, cauze si tratamente

Sanatate

Ignorate de multi dintre noi, afectiunile oculare pot reprezenta o amenintare serioasa la adresa sanatatii noastre, mai ales daca trecerea timpului afecteaza iremediabil buna functionare a ochilor. Vederea buna joaca un rol esential in tot ceea ce facem, de la activitatea profesionala, relatiile personale, hobby-uri si tot ce inseamna viata normala. Putem spune fara sa gresim ca vederea este cel mai important simt al nostru.

Din nefericire traim vremuri in care vederea este supusa permanent agresiunii externe – de la a sta ore in sir cu ochii in telefon sau calculator, la lumina soarelui tot mai puternica si pana la poluarea care provoaca tot mai multe alergii si afectiuni oculare. Tot mai multi copii dezvolta de mici diverse afectiuni oculare care necesita purtarea ochelarilor de corectie, asa ca nu stati pe ganduri daca e nevoie sa faceti o vizita la centrele de oftalmologie copii. Cu cat sunt depistate mai din timp, cu atat mai usor pot fi tratate problemele ce tin de vedere.

Din fericire multe din afectiuni pot fi corectate cu ajutorul ochelarilor sau a unor interventii chirurgicale usoare.



Cele mai des intalnite afectiuni oculare sunt:

Miopia. Probabil cea mai intalnita afectiune oculara, caracterizata prin dificultati de vedere la distanta, vedere incetosata. Este sesizabila atunci cand va uitati la televizor, conduceti, cititi, cand apare starea de oboseala, durerea de cap. Se poate corecta cu ajutorul ochelarilor, lentilelor de contact sau a interventiilor chirurgicale.

Conjunctivita. Printre simptome amintim ochii rosii, mancarime, o pelicula alba lipicioasa pe ochi, sensibilitate la lumina. Poate fi alergica (polen, fan, par de animale) sau acuta. In general are cauze virale, nu necesita tratament, trece de la sine dupa cateva zile, este suficient sa va spalati bine ochii). Insa uneori poate fi si de natura bacteriana si se pot administra picaturi cu antibiotic pentru a fi tratate optim.

Glaucomul. Reprezinta o forma de orbire, si necesita tratament de urgenta. Din pacate este ireversibil, tratamentele medicale doar incetinesc evolutia bolii. Este indicat ca dupa 40 ani sa faceti controale regulate la oftalmolog.

Cataracta. Este opacizarea cristalinului, iar pe plan mondial reprezinta cea mai comuna cauza a orbirii. Printre simptome se numara perceptia slaba a culorilor si a contrastelor, dificultati de vedere pe semiintuneric sau vedere slaba. Printre cauze avem imbatranirea naturala o ochiului, diabetul, dar poate fi si ereditara. Se poate trata chirurgical, inlocuindu-se cristalinul cu unul artificial. Netratata la timp duce la orbire.



Sindromul ochiului uscat. Statul in fata calculatorului mai mult timp sau cititul va pot face sa va simtiti ochii obositi, iritati, acea senzatie de nisip in ochi. Cauza este absenta peliculei lacrimale, nu se vindeca, insa se poate trata cu picaturi oftalmologice

Cele enumerate sunt doar cateva dintre cele mai comune afectiuni oculare, insa cu siguranta sunt mult mai multe afectiuni oculare. Nu ezitati sa mergeti la control la doctor, chiar daca nu aveti simptome evidente, uneori preventia va poate scapa de dureri mai tarziu.

Te-ar putea interesa sa citesti si despre Intensitatea luminii ne afecteaza capacitatea de concentrare