Sanatatea in vremea pandemiei

Sanatate

Zilele acestea omenirea trece printr-o grea incercare, cum nu a mai fost de aproape un secol, de la gripa spaniola (nu neaparat ca numar de imbolnaviri/decese cat mai ales ca raspandire pe intreg globul, rata mare de transmisie si evolutie rapida). Pandemia de Covid-19 este o provocare medicala pe care nu stim inca cum sa o gestionam, atat la nivel de individ cat si la nivel de autoritati ale statului.

Considerata ca o simpla raceala, infectia cu Covid 19 s-a dovedit ceva teribil, care a luat pe nepregatite autoritatile din toate statele, le-au prins pe picior gresit cu spitale fara dotari de protectie, medici neinstruiti sau insuficienti, lispa vaccinului sau a testelor. Peste toate acestea s-au suprapus si comportamentele noastre individuale, caci am luat in deradere recomandarile de izolare sociala sau de protectie, ci ne-am continuat viata ca si cum nimic nu se intampla in jurul nostru. Cand cazurile au explodat ca numar, cand sectiile de AT erau supra incarcate, se pare ca ni s-au deschis ochii si am inceput sa fim mai atenti cu sanatatea noastra. Din pacate multe spitale sunt contaminate si multi doctori sunt deja imbolnaviti sau chiar au murit, ceea ce pune o presiune uriasa pe sistemele de sanatate din intreaga lume.



Realitatea este ca pe langa cei bolnavi de Covid 19, sunt si ceilalti bolnavi (afectiunile nu au luat pauza pe timpul pandemiei) care se vad in imposibilitatea de a merge la spital pentru consult normal (inclusiv pentru second opinion medical) sau chiar sa-si continue tratamentele pentru afectiunile deja existente. Practic acum este si mai periculos sa te infectezi cu Covid 19 sau sa te imbolnavesti de altceva, in cazul in care ajungi la spital (cu toate ca daca ajungi este deja o urgenta – singurele care mai sunt acceptate in spitale).

Acum mai mult ca niciodata este adevarat ca preventia iti poate salva viata, nu este nimic grav daca poti sta izolat acasa ca sa te protejezi de infectare (mai ales ca virusul este prezent in comunitati si nu stim cum putem intra in contact cu cineva gata infestat). Cand nu stii exact cu cine „te lupti” , cum noi nu stim inca toate implicatiile imbolnavirii cu COVID-19, cel mai intelept lucru este sa te feresti de contaminare. Macar pana se gaseste un tratament si mai ales un vaccin. Daca esti in grupele de risc, atunci chiar nu este de glumit. Citeste si Cum ne pastram sanatatea fizica si psihica in vremea Covid-19.



Dar ce este de facut daca totusi ai nevoie de servicii medicale de specialitate? Poti apela la o firma de concierge medical ca Besmax,  care te pot consilia si sfatui unde sa mergi si ce specialist te poate consulta. Chiar daca poate parea o solutie mai scumpa, te scuteste insa de mult timp necesar cautarii, mai ales acum cand multe clinici sunt inchise.

Sanatatea este principala noastra nevoie pentru a ne bucura de viata nu doar acum, ci si pe termen mediu si lung. Fa o prioritate din asta!