dependenta cumparaturi, tratare dependenta cumparaturi

Trateaza dependenta de cumparaturi!

Sanatate

dependenta cumparaturi, tratare dependenta cumparaturi

Ati auzit vreodata de dependentii de cumparaturi? Ei chiar exista, si chiar si tu cunosti unul, asta in cazul in care nu esti unul. Dependentii de cumparaturi sunt acei oameni care gasesc satisfactie de scurta durata atunci cand cumpara ceva.

Poate nu este nimic in neregula cu o bluza pe care ti-o cumperi intr-o zi proasta ca sa te simti mai bine, insa dependentii nu se pot controla si cheltuiesc prea mult pe lucruri pe care nu le doresc cu adevarat si de care nu au nevoie. Ei cumpara pentru adrenalina pe care o simt in magazin atunci cand achizitioneaza ceva, insa obiectele in sine devin neinteresante odata ce ajung acasa.

Semnele ca esti dependent de cumparaturi includ inabilitatea de a te opri din a face cumparaturi chiar daca nu ai bani, conflicte cu cei dragi privind lucrurile pe pe care dai banii si minciuni despre cumparaturi si shopping pe ascuns. Multi oameni iubesc cumparaturile, insa dependentii de cumparaturi duc lucrurile un pas prea departe, ajungand cu datorii mari.

Noi iti sugeram niste strategii care sa te ajute sa iti opresti dependenta de cumparaturi sau cu ajutorul carora poti sa ajuti pe cineva care sufera de aceasta dependenta.Nu judeca. Oamenilor nu le place sa povesteasca altora cand simt ca si-au pierdut controlul, si deseori sunt rusinati de datoriile pe care le au. Daca un prieten iti marturiseste ca are obiceiuri proaste cand vine vorba de cumparaturi, incearca sa-l faci sa se simta sustinut, nu judecat.

Ofera o mana de ajutor. O persoana dependenta de cumparaturi poate castiga controlul mai usor daca un membru al familiei sau o persoana foarte apropiata ii preia controlul asupra finantelor personale. Daca nu crezi ca te descurci, poti apela la un specialist.

Apeleaza la terapie. Daca nu te descurci singur, este recomandat sa apelezi la ajutor profesionist Terapia incurajeaza oamenii sa-si inteleaga actiunile si consecintele acestora, si este recomandata dependentilor de shopping.

Discuta problema cu medicul tau si ia in calcul posibile medicamente. In multe cazuri, antidepresivele si medicamentele antianxietate au fost de ajutor pentru tratarea dependentei de cumparaturi, asa ca poti incerca si aceasta varianta.

Ia legatura cu grupuri de sprijin. In orasele mari ar trebui sa gasesti grupuri de sprijin pentru oamenii cu aceleasi probleme cu tine, si te poate ajuta sa discuti cu cineva care stie prin ce treci.

Gaseste-ti o activitate noua. Dependentii de cumparaturi trebuie sa-si inlocuiasca vechile obiceiuri cu unele noi, mai sanatoase. Activitati care nu au legatura cu shopping-ul sunt sporturile, cluburile de carte sau gatitul.

Primul pas pentru tratarea dependentei de cumparaturi este sa-ti dai seama ca suferi de ea si sa iti faci curajul sa ceri ajutorul. Noi iti uram succes!