cum sa-ti inveti copilul despre bani, educatie financiara copii

Cum sa-ti inveti copilul despre bani

Educatie Financiara

Copiii ar trebui sa fie constienti de importanta banilor de la varste cat mai fragede, si parintii sunt de acord. Dar nu poti sa-i povestesti unui copil de 5 ani despre credite ipotecare, pentru ca este dincolo de capacitatea lui de intelegere. Daca vrei sa-ti inveti copilul despre bani, noi iti spunem cu ce sa incepi, in functie de varsta lui.

Educatie financiara pentru copii de gradinita:

Poate nu iti dai seama, dar copilul tau deja este constient de bani. De exemplu, intr-un magazin de jucarii, el a observat ca sunt sanse mai mari sa-i cumperi jucarii mai mici decat cele mai mari si mai spectaculoase. La aceasta varsta, copilul trebuie sa inteleaga patru lucruri despre bani:
• Ai nevoie de bani sa cumperi lucruri
• Castigi bani prin munca
• S-ar putea sa trebuiasca sa astepti inainte sa-ti cumperi ceva ce vrei
• Exista o diferenta intre lucrurile pe care le vrei si cele de care ai nevoie

Ca sa il faci sa inteleaga aceste lucruri, la care chiar si adultii au probleme, trebuie sa incepi atunci cand copiii sunt foarte mici, in acea perioada in care sunt curiosi despre tot ceea ce ii inconjoara. Incearca sa gasesti momente pe care poti sa le dai exemplu pentru a-i arata importanta banilor, si cumpara-i o pusculita, pentru a-l invata despre economii. Ai putea si sa-i spui ca daca strange o anumita suma, tu ii vei da o dobanda, si cu aceasta ocazie sa il inveti ce este dobanda.

Copilul tau are 12 ani. Ce trebuie sa stie despre bani:

Pana acum, copiii ar trebui sa stie ce sunt economiile si ce este dobanda. Ei ar trebui sa inteleaga ca un card de credit inseamna un imprumut la banca, si ca daca nu platesti facturile la timp, vei sfarsi prin a plati mai mult decat ai consumat. De asemenea, ar trebui sa stie ca este periculos sa-ti pui informatiile personale, cum ar fi detaliile contului bancar, pe un site web pentru ca ar putea fi furate.

Cum ii ajuti sa inteleaga aceste lucruri: daca nu are deja o suma stabilita de bani de buzunar, acum este timpul sa ii dai una saptamanal sau la un interval pe care il alegi tu. Ai putea chiar sa-l ajuti sa-si faca si sa foloseasca un cont la banca. Daca faci aceste lucruri, copilul va intelege mai bine importanta banilor, pentru ca va observa cat de repede se cheltuiesc daca nu sunt atenti.

Educatie financiata pentru copilul de liceu:

Aceasta este perioada la care copilul trebuie sa se gandeasca la facultate si costurile ei, si sa realizeze ca nu ar trebui sa-si cumpere un lucru pe care il vrea daca nu si-l poate permite. De asemenea, ar trebui sa realizeze deja ca banii pot sa-i ajute sa-si indeplineasca visele, sau sunt obstacole in calea lor.

Poate fi dificil sa-ti inveti adolescentul aceste lucruri, pentru ca se afla la varsta la care nu prea asculta de parinti. Decat sa-i faci morala pe care el o va ignora, ajuta-l sa inteleaga cum poate obtine ceea ce vrea daca economiseste si cheltuieste in mod responsabil.

Educatia financiara pentru copilul de 18 ani:

La aceasta varsta, ar trebui sa aiba cunostinte destul de mari despre concepte financiare, sa stie ce sunt imprumuturile, ratele de dobanda, cum sa se angajeze, etc.

Poti sa il ajuti incurajandu-l sa mearga la un curs de finante personale, sau propune-i sa tina socoteala fiecarui ban pe care il cheltuieste timp de o luna, apoi sa analizeze care sunt tiparele lui de cheltuire a banilor.