Aplici la un job in strainatate? Iata 5 sfaturi de urmat

Cariera

Cu toate ca multi romani isi doresc sa paraseasca tara in cautarea unui trai mai bun, foarte putini dintre ei stiu ce ar trebui sa faca pentru a accesa un job sigur in strainatate. Un loc de munca intr-un alt stat reprezinta o oportunitate uriasa pentru orice candidat, insa la nivel international competitia este acerba pentru a obtine o sujba buna. Asadar, e nevoie de o pregatire mai detaliata a unei aplicari daca vrei sa fii sigur ca poti obtine o schimbare in universul tau personal si profesional. De aceea, gasesti mai jos cateva sfaturi de care ar fi bine sa tii cont atunci cand iti doresti o astfel de experienta:

1. Construieste-ti un CV puternic

Aminteste-ti ca CV-ul este un document de marketing si reprezinta principalul mod prin care poti sa pui accent pe valoarea ta personala astfel incat sa fii remarcat. Primele 25-30 de cuvinte din document sunt cele mai importante, intrucat reprezinta sansa ta de a-i castiga atentia angajatorului. Asadar, incepe cu un rezumat al experientei tale in domeniu pentru a face legatura intre abilitatile personale si jobul oferit de compania straina. Mentioneaza realizarile profesionale imediat dupa introducere, continua apoi cu experienta profesionala si studiile educationale.

Ai grija sa nu aglomerezi CV-ul cu informatii irelevante, chiar dace esti tentat sa adaugi fiecare internship, orice program de voluntariat sau toate hobby-urile tale. Documentul redactat trebuie sa fie usor de parcurs, adaptat jobului pentru care aplici, atent structurat, corect gramatical si sa nu sa aiba mai mult de doua sau trei pagini.

Citeste Cum sa combati neregulile din CV



2. Foloseste o scrisoare de recomandare

Atunci cand te afli in cautarea unui job in strainatate, scrisorile de referinta te ajuta sa dovedesti aptitudinile si cunostintele mentionate in CV. Insa, un astfel de document trebuie redactat cu foarte mare atentie asa ca este indicat sa cauti sfaturi si model pentru o scrisoare de recomandare in engleza. Atunci cand soliciti referinte de la locurile de munca anterioare trebuie sa obtii un text din care sa se inteleaga cat mai clar feedback-ul despre tine, ca angajat. Practic, este esential sa te asiguri ca scrisoarea ta va include o scurta introducere despre persoana care ofera referinta. Prezentarea punctelor tale forte si a unor trasaturi specifice jobului pentru care aplici, vor fi si ele icluse alaturi de o declaratie prin care se mentioneaza de ce te recomanda pentru postul respectiv.

3. Fii un candidat potrivit pentru piata internationala

Atunci cand aplici pentru un loc de munca intr-o tara straina, competitia este mult mai mare decat pe piata autohtona. Concurezi cu o multime de oameni necunoscuti, poate mai bine pregatiti, asa ca obiectivul tau e sa te faci remarcat la nivel international. Pentru asta, trebuie sa demonstrezi calitati de lider, abilitate esentiala pentru orice companie din strainatate. De exemplu, ca sa-ti cladesti un profil in acest sens, ia initiativa la firma in care lucrezi in prezent, rezolva cat mai multe sarcini, incearca sa conduci echipele din care faci parte sau inscrie-te la diferite programe de voluntariat.

Intra intr-o asociatie profesionala, participa la conferinte, seminare sau orice alt eveniment de business unde poti cunoaste oameni din aria ta de interes, nu doar de pe plan local, ci si international. Ulterior, toata experienta obtinuta in urma unor astfel de actiuni o poti include in CV, pentru ca potentialii angajatori sa remarce ca te implici si detii abilitati utile pentru compania lor.

4. Alege cu atentie joburile la care aplici

Peste tot in lume exista o gama variata de joburi disponibile, dar oare sunt potrivite pentru tine? Nu te lasa impulsionat doar de dorinta de a pleca in strainatate si documenteaza-te cu atentie inainte de a aplica pentru un post. Locurile de munca pentru care vei trimite un CV trebuie sa fie adecvate pentru domeniul in care lucrezi si sa iti ofere sansa la o evolutie profesionala. In plus, ia in considerare avantajele financiare oferite si costurile de viata pentru orasul in care vei trai, ca sa determini daca te-ai putea integra din punct de vedere social. Afla care este potentialul de dezvoltare al companiei pentru care aplici si al zonei, cat de multe joburi sunt disponibile in regiune sau care este salariul mediu in tara respectiva. Astfel de informatii te vor ajuta sa iei in considerare doar joburile care prezinta siguranta, in cadrul unor companii ce activeaza intr-o industrie infloritoare si iti pot asigura un viitor reusit.



5. Aplica direct pe site-ul angajatorului

Exista o multime de agentii si site-uri de recrutare, dar cea mai buna optiune este sa aplici pe cont propriu, exact acolo unde iti doresti. Majoritatea companiilor detin platforme web proprii unde promoveaza constant oportunitatile de cariera. In acest fel, vei putea descoperi cat mai multe lucruri despre un angajator inainte de a-i trimite CV-ul. Mai mult, ai sansa ca documentele tale sa ajunga direct la departamentul de recrutare al companiei.

Daca aspiri la un loc de munca mai bun in strainatate, atunci fii perseverent, cauta joburile potrivite si aplica in mod constant pentru posturile care prezinta interes. Foloseste-te de toate informatiile mentionate si cu siguranta vei reusi sa primesti un contract sau o oferta de munca mult dorita.