Top 5 Job-uri cautate pe piata muncii in 2018

Cariera

Auzi peste tot ca este criza de forta de munca, ca sunt companii care inchid portile sau nu se pot extinde din cauza faptului ca nu au personal? Lucrul acesta este adevarat atat pentru Romania cat si pentru majoritatea tarilor din Uniunea Europeana (unde este usor sa te angajezi ca cetatean roman).

Indiferent daca doresti sa muncesti in tara sau in strainatate, este bine sa stii care sunt cele mai cautate meserii. Daca esti un bun profesionist, corect, muncitor, implicat si motivat, ai toate sansele sa iti gasesti un job bine platit, si cu sanse de dezvoltare profesionala dar si personala. De exemplu in Romania patronii se plang acum de penuria de personal pe domeniul serviciilor de ospitalitate: chelneri, bucatari (vezi cum sa iti faci un cv pentru job de bucatar ), cameriste, dar si de personal calificat in constructii sau industrie, joburi care se pare ca pe tineri nu-i atrag, iar profesionistii au plecat si lucreaza deja in tarile mai dezvoltate.

Cele mai cautate job-uri in 2018:

Specialistii IT sunt la mare cautare atat in Romania cat si in strainatate.  Este una din meseriile cel mai bine platite, cu mare potential de dezvoltare, piata serviciilor IT fiind una in continua evolutie si schimbare. Dezvoltatorii de software sunt cautati peste tot in lume, marile companii recrutand chiar de pe bancile facultatii.

Medicii, sunt si ei cautati peste tot in Europa, multi specialisti romani alegand se profeseze in afara. Deja si in Romania au aparaut mari clinici private, unde se poate profesa in conditii bune si pe salarii occidentale. Chiar si in sitemul public de sanatate au crescut salariile, insa conditiile din spitale lasa mult de dorit. Totusi, multi specialisti aleg sa plece in tarile din vestul Europei.

Bucatar, o alegere pe care tot mai multi tineri o imbratiseaza, atat in calitate de angajat, dar si cu speranta ca ulterior isi vor putea deschide un restaurant. Cresterea veniturlor a dus la vanzari mai mari pentru restaurante, dar si la pretentii de meniuri mai special. Daca vrei sa te angajezi bucatar in strainatate e bine sa ai insa ceva experienta, altfel vei face preponderant muncile necalificate.

Specialist in Social Media, job care a luat avant de cativa ani, aparut ca urmare a dezvoltarii  retelelor de socializare, si a uriasului impact pe care acestea il au in viata noastra. Publicitatea online deja influenteaza semnificativ deciziile de cumparare a romanilor, asadar, un specialist in marketing pe retelele de socializare devine un angajat de valoare si absolut necesar.

Inginer, o meserie in care cu greu ramai pe margine daca esti responsabil si profesionist, cautata atat in tara cat si in strainatate. Indiferent de specializarea pe care o ai, iti gasesti cu usurinta un job bine platit, atat in tara cat si in strainatate.

Meseriasi in diverse domenii: constructii (zugravi, instalatori) dar si personal de ingrijire (bone, asistente). Desi se incadreaza la „munca necalificata” se gasesc greu oameni competenti si seriosi in aceste activitati.

Orice meserie ai, sau vrei sa iti dezvolti, nu uita ca abilitatile de comunicare si relationare te vor ajuta sa ai succes.

Alege sa fii un om de valoare, nu un om de succes!

Aboneaza-te la newsletter si primesti GRATUIT, Ghidul de Comunicare Asertiva.

[mc4wp_form id=”3273″]