Alergiile de primavara – simptome si tratamente

Sanatate

Primavara se apropie cu pasi repezi, si odata cu ea, pe langa vremea frumoasa si insorita, apar si alergiile de primavara.  Datorate in principal polenului sau mucegaiurilor de flori, aceste alergii dau mare bataie de cap celor sensibili, indiferent ca sunt copii, adulti sau varstnici. Se estimeaza ca in jur de 30% dintre adulti si 10% dintre copii au alergie la polen.

Cei mai predispusi sunt cei care au dezvoltat deja alte tipuri de alergii, de la parul de pisica (vezi cum parul de animale in casa poate fi indepartat) la carnea de pui sau medicamente, organismul lor fiind deja sensibil la orice factor alergen.

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, alergiile ocupa locul 4 in topul bolilor cronice la nivel mondial, si sunt in continua crestere, fiind considerate afectiunea secolului modern.



Alergia este o reactie disproportionata de protectie a sistemului imunitar al organismului, care creaza o inflamatie la nivelul tesuturilor (in special pielea si mucoasele). Cand vorbim de alergiile de primavara, cele mai afectate sunt caile respiratorii si ochii, cauzand rinoconjunctivite sau crize de astm. O alta manifestare a alergiilor de data asta la nivelul pielii o reprezinta urticariile.

Simptomele alergiilor se manifesta prin salve de stranuturi, secretii nazale abundente, secretii lacrimale (ne lacrimeaza ochii fara sa avem un motiv anume), mancarimea la nivelul ochilor. In cazurile cele mai grave aceste simptome se pot agrava si duc la crize de astm.

Tratamentul alergiilor mai severe se face cu medicamente din categoria antihistaminicelor sau picaturi nazale/oculare, luate la recomandarea medicului.  Tratamentul corect duce la disparitia sau atenuarea simptomelor, insa nu la vindecarea definitive, alergia putand sa ne insoteasca toata viata.

Cum putem preveni alergiile? Limitam plimbarile afara in timpul zilei mai ales atunci cand este senin (ne putem plimba foarte bine dupa ploaie, cand polenul este deja pus la pamant), in casa putem folosi un purificator de aer care sa ne ajute sa respiram un aer cat mai curat.



In afara de polen alti factori alergeni mai sunt:

Acarienii, insecte invizibile prezente cu milioanele in casele noastre (covoare, perne, saltele).

Alimentele, in special laptele de vaca, alune, soia sau oua.

Animalele de casa, mai ales parul pisicilor.

Medicamentele, in special antibioticele dar si ibuprofenul sau aspirina.

Mucegaiul, care se gaseste peste tot in casele noastre sau afara.

Viespile, albinele, furnicile, veninul acestora provocand alergii severe.

Cosmeticele, conservantii si emulsifiantii prezenti in cosmeticele de masa fiind responsabili de aparitia alergiilor locale pe piele.

Te-ar putea interesa sa citesti si despre Primavara, sanatatea la control!