5 factori care afecteaza sanatatea parului tau

Sanatate

Un par sanatos si stralucitor poate scoate in evidenta orice femeie. Indiferent de lungime, de tunsoare sau de nuanta, podoaba capilara este precum o carte de vizita si, de aceea, e important sa fie impecabila. Grija pentru parul tau nu trebuie sa lipseasca, nici macar atunci cand esti extrem de ocupata, iar mastile cu uleiuri reparatoare sau cu diverse tratamente naturiste sau profesionale pentru regenerare sunt istorie. 

Dar, ce te faci atunci cand apar probleme majore, precum caderea excesiva, ruperea firelor, varfuri casante sau diverse probleme ale scalpului? Trebuie sa stii ca exista numerosi factori care iti pot afecta podoaba capilara intr-un timp foarte scurt, chiar de la o zi la alta, daca in organism apar schimbari. Primul pas este sa afli cauzele caderii parului, ca, mai apoi, sa gasesti solutiile potrivite. 

In cele ce urmeaza, vei gasi un scurt ghid al celor mai intalniti factori care afecteaza sanatatea parului tau, ce solutii exista pentru a-i reda stralucirea si vitalitatea dar si cum poti preveni problemele de natura capilara.



Stresul afecteaza sanatatea parului

Printre cele mai intalnite situatii care pot cauza caderea parului se numara stresul zilnic. Adesea, nici nu-ti dai seama ca organismul tau este supus, constant, unei presiuni date de responsabilitatile de la locul de munca sau din familie. Un nivel ridicat de stres duce la pierderea parului, mai ales daca intervine si oboseala fizica, lipsa somnului si o alimentatie nesanatoasa. Incearca, pe cat posibil, sa dormi cel putin opt ore pe noapte, sa ai trei mese pe zi si sa consumi alimente bogate in vitamine si minerale.

Alimentatia dezechilibrata 

Doar ce am amintit de alimentatie, ca factor ce afecteaza sanatatea parului tau. Ei bine, mesele dezorganizate, mancatul pe fuga si consumul alimentelor bogate in calorii si sarace in proteine si vitamine duc, printre altele, si la caderea parului. Este bine sa nu sari peste micul dejun, sa-ti iei, zilnic, aportul de energie din fructe si legume si sa incluzi, in hrana ta, carne slaba si peste. Renunta la orice tip de grasimi, la alimentele procesate sau la mancarurile de tip fast-food. Modereaza consumul de cafea si nu consuma bauturi acidulate.

Dieta stricta si pe termen lung

Si persoanele care tin regim ca sa slabeasca se confrunta, adesea, cu probleme ale sanatatii parului. Dietele stricte si indelungate pot duce la subtierea firului de par si la caderea lui, in cele din urma. Daca mananci foarte putin, iar vitaminele si minerale lipsesc, se va vedea, imediat, si la podoaba capilara. Ce variante ai? Opteaza pentru metode de slabire bazate pe sport si pe o alimentatie echilibrata.



Tratamentele cosmetice si coafatul excesiv 

Un alt factor pe care trebuie sa-l iei ia in calcul, in permanenta, atunci cand te gandesti la sanatatea parului il reprezinta tratamentele cosmetice. Procesele de decolorare a parului, vopsitul repetat si coafarea excesiva, cu aparate cu aer cald duc, la degradarea firului de par si, in cele din urma, la pierderea lui. 

Solutia? Opteaza pentru nuante cat mai apropiate de cea naturala sau, daca preferi vopsitul, lasa suficient timp intre proceduri- cel putin o luna si jumatate. Tunde-ti varfurile periodic, iar, in loc de placa sau ondulator, aranjeaza-ti parul cat mai natural. Nu uita ca spalarea trebuie sa se faca doar cu apa calduta, nu fierbinte, pentru ca risti uscarea scalpului. 

Dereglari hormonale sau alte afectiuni

Dereglarile din organism, diabetul, afectiuni ale glandei tiroide sau medicamentatia pot fi alte cauze ale caderii parului. In aceasta situatie, cere ajutor specializat. 

Stiai ca, zilnic, pierzi, in jur de 100 de fire de par? Pare mult, insa nu este nimic ingrijorator. Abia atunci cand constati ca peria se umple instant de par si, dupa pieptanare, podeaua e plina, e cazul sa-ti pui un semn de intrebare.

Te-ar putea interesa sa citesti si despre Balsam de par: Cum il alegi pe cel potrivit in functie de tipul tau de par?