Bolile copilariei – care sunt si cum se trateaza

Sanatate

Probabil una dintre cele mai mari temeri ale unui cuplu de proaspeti parinti,sunt  bolile copilariei, care  pot afecta serios copilul mic daca nu sunt recunoscute la timp si tratate adecvat. Majoritatea parintilor au auzit de ele, spera ca ai lor copii sa nu le faca sau macar sa le faca cat mai tarziu, sunt si subiect de discutii nesfarsite  pe grupurile de parinti sau de vigilenta pentru cei ce frecventeaza comunitatile gen gradinita sau scoala.

Fiind boli contagioase locul cel mai frecvent de unde se iau sunt comunitatile scolare, locurile de joaca, parcurile, de aceea preventia este foarte utile in astfel de cazuri – lasati copilul sa stea acasa daca sunt confirmate cazuri in comunitate, sau anuntati imediat gradinita daca copilul prezinta simptome pentru a se putea igieniza si preveni contagiunea si la alti copii. Faceti imediat copilului analizele medicale necesare si urmati indeaproape recomandarile medicului specialist.



Cele mai importante boli ale copilariei sunt:

Varicela (sau varsatul de vant):Infectie virala ce cauzeaza eruptii pe suprafata corpului. Copilul poate avea febra usoara, dureri abdominale, oboseala si stari de moleseala. Primele semne constau in aparitia eruptiilor cutanate – pete mici care se umplu apoi cu lichid iar apoi devin cruste uscate. Copilul trebuie izolat de comunitate intre 7-10 zile, pana cand boala nu mai este contagioasa. Vaccinul previne aparitia bolii in cel putin 70% din cazuri. Apare in general la inceputul primaverii.

Rujeola (sau pojarul). Primele semne sunt febra, oboseala, eruptiile nazale, dureri in gat, tuse. Eruptia apare pe intreaga suprafata a corpului, petele sunt de culoare roz-rosie fara mancarimi. Eruptia dispare dupa o saptamana. Se recomanda izolarea copilului de comunitate si o alimentatie cu multe legume, supe, ceaiuri si carne slaba. Apare tot la sfarsitul iernii si inceputul primaverii. Vaccinarea scade foarte mult sansele de aparitie.

Oreionul. Este o boala virala contagioasa si se manifesta prin cresterea in volum si dureroasa a glandelor salivare dintre mandibula si ureche. Copilul prezinta o stare generala de rau, insotita de durere, febra, dificultati de inghitit si masticatie. Copii trebuie sa stea acasa, avand nevoie de mult repaus si odihna. Vaccinarea poate preveni aparitia acestei boli.

Rubeola (sau pojarul de 3 zile). Se manifesta prin febra, dureri musculare, dureri oculare, eruptie cu bubite roz rosiatice. Manifestarile sunt usoare ca intensitate si dispar dupa aproximativ o saptamana.



Eritem infectios (sau boala obrajilor palmuiti). Este cauzata de virusul B19, intalnita intre 5 si 15 ani, se manifesta ca o raceala cu febra, oboseala, urmata de o inrosire a obrajilor si o eruptie cutanata pe corp. Dispare cam dupa 3 saptamani.

Roseola. Este cauzata de virusul herpetic si apare pana la varsta de 4 ani.Incepe cu febra mare, lipsa poftei de mancare apoi apare pe intreg corpul o eruptie cutanata. Este recomandat repausul si izolarea la domiciliu.

Te-ar putea interesa sa citesti si despre 3 vitamine si minerale esentiale pentru o santate de fier!