3 Vitamine si minerale esentiale pentru imunitate buna

Sanatate

In aceasta perioada suplimentele de vitamine sunt extrem de importante, in parte pentru ca fructele si legumele nu mai sunt la fel de bogate in nutrient ca acum 20 de ani, si pe de alta parte, corpul nostru are nevoie se ajutor suplimentar pentru a ramane sanatos in fata virusului Covid-19.
Asadar ne-am gandit sa facem pentru voi un rezumat cu cele mai importante vitamine pentru sistemul imunitar, care sunt si cum te ajuta.

Vitamina C

Toti am auzit de Vitamina C, toti o folosim, toti stim ca e buna pentru sanatate, dar, cel mai probabil, nu stim tot ce trebuie despre ea. Putini inteleg ca daca aceasta vitamina lipseste din organism poate avea un impact devastator asupra sanatatii noastre, incepand cu sistemul imunitar si cu cedarea unor organe interne in caz extrem.

Vitamina C sau acidul ascorbic este o vitamina hidrosolubila care controleaza in mod direct cantitatea de hormoni suprarenali, are impact asupra metabolismului colagenului, influenteaza structura chimica a acidului folic si controleaza degradarea celulara oxidativa.

Citeste si 45 Cele mai bune sfaturi pentru sanatate fizica si psihica

In plus, vitamina C este un puternic agent antioxidant. Ea activeaza detoxifierea enzimelor in ficat si ajuta la reglarea nivelului de fosfolipide, neutralizeaza radicalii liberi si asigura conservarea si potentarea in timp a efectului antioxidant al vitaminei E. Totodata, aceasta vitamina faciliteaza absorbtia fierului la nivelul tubului digestiv si ajuta procesul de digestie.

In plus, este cu atat mai important rolul vitaminei C pentru om, deoarece organismul uman nu poate sintetiza singur vitamina C, motiv pentru care depinde de aprovizionarea din surse externe. Cantitatea de vitamina C necesara zilnic fiecarui om depinde foarte mult de varsta acestuia, constitutie, probleme medicale. Vitamina C este vitala pentru absorbtia mineralelor in corp, actioneaza ca un antioxidant si produce colagen, mentine dantura sanatoasa.



Vitamina D

Vitamina D are multe roluri pentru organismul uman. Protejeaza organismul de afectiunile respiratorii, tuse, nas infundat, secretii nazale si imbunatateste raspunsul imun al corpului in cazul unui contact cu un virus. In plus, vitamina D3 este vitala pentru absortia si fixarea calciului si a fosforului in organism. Practic ajuta la intarirea sistemului osos.

Mult mai tarziu aceste forme au putut fi sintetizate in laborator dar este important de stiut faptul ca desi cele doua forme difera prin structura fizico-chimica, ele indeplinesc aceeasi activitate biologica. D2 provine din plante (cea mai mare cantitate de vitamina D2 se afla in diferite specii cerealiere precum: secara, orzul, ovazul, graul), in timp ce D3 este produsa in principal in piele sub actiunea radiatiilor ultraviolete, asta in cazul speciei umane. Totodata D3 mai gasim in cantitate mai mica in anumite specii de peste precum macrou, hering, ficat de cod, fructe de mare – specii de creveti, calamari, scoici dar si in galbenus de ou.

Oamenii de stiinta au demonstrat in ultimii ani cat de importanta este vitamina D3 pentru procesele organismului. Mai mult decat atat, multi nutriționisti au incadrat-o ca fiind „vitamina minune” deoarece s-a demonstrat ca ofera protectie impotriva unor forme de cancer precum cancerul de san, cancer de colon, cancer de prostata.

Totodata s-a demonstrat rolul crucial al vitaminei D3 in cazul persoanelor cu risc crescut de infarct miocardic, sau care sufera de afectiuni sau boli precum: Alzheimer, diabet sau hipertensiune.



Magneziu

Magneziul este un mineral, nu o vitamina, insa rolul lui este esential pentru buna functionare a organismului uman. Totodata, este un mineral care are un rol important in sute de reactii metabolice, de la nivel cerebral, la nivel muscular si al sistemului circulator. Din pacate, corpul uman nu poate replica singur necesarul de magneziu si trebuie sa il luam din alimente si suplimente pentru a evita carentele. In cazul in care in corp nu exista

Magneziu suficient, apar crize de stres, crampe musculare, iritabilitate, pleoapele incep sa aiba zvacniri necontrolate, crize de insomnie, dureri cerebrale si articulare. Ca idee, doza zilnica pentru un adult sanatos este de maxim 400 mg.

Dupa cum am spus, magneziul este vital pentru sinteza proteinelor, controlul glicemiei si prevenirea aritmiilor cardiace. De acest mineral depind in mare masura sanatatea fizica si psihica deopotriva. Concret, exista o legatura directa intre echilibrul psihic al unei persoane si cantitatea de Magneziu prezenta in organism.