Pericole care ne pandesc daca avem animale de companie

Sanatate

Cu totii suntem constienti de efectele benefice pe care le avem daca detinem un animal de companie, insa se vorbeste destul de putin despre pericolele care ne pasc daca nu avem grija de igiena si sanatatea prietenului nostru necuvantator. Cunoastem ca un caine sau o pisica poate sa ne elibereze de stres si sa ne dea o stare de liniste, insa in acelasi timp ne poate transmite si cateva boli destul de periculoase.

 Stim ca un copil care creste in casa cu un animal care-l iubeste neconditionat este un copil care devine mai responsabil si mai fericit, insa in acelasi timp poate lua diverse infectii si paraziti care-I pun sanatatea in pericol ( evita ca aceasta sa se intample apeland la un medic veterinar la domiciliu, care sa se ocupe de igiena si sanatatea patrupedului).

Cele mai frecvente boli se transmit de la caini sau pisici (fiind in acelasi timp si cele mai des intalnite animale de companie) si printre ele putem enumera: viroze, bacterioze, micoze, ricketsioze sau parazitoze, mai direct spus ne putem infesta cu scabie sau raie, putem lua capuse sau purici, infectii fungice sau chiar boli mai grave ca rabia daca animalul nu este vaccinat.Pentru a avea un animal sanatos si a preveni ca acesta sa ne transmita diverse boli (mai ales daca iese afara si are contact cu alte animale) esential este sa fie vaccinat, atat impotriva rabiei (turbarea fiind o boala grava, chiar mortala pentru om), leptospirozei si giardiozei.

Cainele este animalul de companie care ne poate transmite cele mai multe boli, de la banalele muscaturi ce se pot infecta (cainele nu se spala pe dinti deci are foarte multi microbi in gura), la paraziti intestinali eliminati prin fecale si care se pot transmite la om, tenia cainelui care determina chistul hidatic . O alta gama de boli sunt micozele sau eczemele si infectii bacteriene. Nu uitati insa ca si cainele poate avea diverse afectiuni, una dintre cele mai des intalnite probleme ortopedice o reprezinta displazia de sold la caini.Pisicile. Una dintre cele mai grave boli pe care o pot transmite (cu efecte grave mai ales asupra gravidelor) este toxoplazma,fiind obligatoriu ca pisica sa fie vaccinate impotriva toxoplazmozei. Un alt pericol il mai reprezinta boala zgarieturii de pisica, caracterizata prin leziuni cutanate la locul zgariat, insotite de febra.

Indiferent ce animal de companie avem acasa, sa nu uitam ca igiena trebuie sa fie sfanta, atat a noastra cat si a prietenului nostru.

Te-ar putea interesa sa citesti si Cum alegi animalul de companie potrivit pentru tine.