Cele mai des intalnite afectiuni pe timpul iernii

Sanatate

Fie ca sunteti adulti, batrani sau aveti copii, iarna este sezonul care favorizeaza cel mai mult bolile, reactivandu-le pe cele vechi sau aducand altele noi, numite si afectiuni sezoniere. De aceea daca va stiti cu afectiuni de sezon trebuie sa acordati cat mai multa atentie ingrijirii si preventiei, preventie importanta si pentru cei sanatosi. Nu stim niciodata cum organismul nostru devine vulnerabil si fragil, asadar, sanatate inseamna in primul rand preventie!

Daca in articolul precedent de la rubrica de sanatate am trecut in revista metode de Pregatire a organismului pentru iarna, acum este momentul sa vedem care sunt cele mai raspandite boli pe timpul iernii, si care sunt cele mai eficiente remedii de a lupta cu ele.



Gripa. Este o afectiune respiratorie contagioasa, care daca este descoperita si tratata la timp nu este periculoasa. Din pacate in ultimii ani, au aparut tot mai multe mutatii si tulpini de virus noi, care au dus la aparitia chiar a epidemiilor regionale soldate cu multe decese. Cel mai indicat este sa va vaccinati la  inceputul sezonului, mai ales daca sunteti batran sau suferiti de diverse afectiuni grave. Consumati fructe si legume proaspete pentru a aduce in organism vitamine si minerale, odihniti-va si hidratati-va suficient.

Afectiunile reumatice. Frigul si umezeala accentueaza afectiunile reumatismale, raspanadite mai ales la cei trecuti de 50 ani. Daca nu aveti posibilitatea sa va mutati in tarile calde pe timpul iernii, cautati sa evitati statul in frig si protejati-va cat mai bine impotriva umezelii.

Fracturile. Cazaturile frecvente iarna (din pacate la noi inca nu se curata si deszapezesc trotuarele asa cum trebuie) fac sa creasca numarul fracturilor, si implicit al vizitelor la ortopedie. Nu ezitati sa mergeti la control daca ati cazut si resimtiti dureri, chiar daca nu aveti nimic rupt, lovitura poate duce la aparitia spondilozei.

Cresterea tensiunii arteriale.  Persoanele cu antecedente de hipertensiune trebuie sa fie atente la schimbarile bruste de temperatura, frigul ducand la cresterea tensiunii.



Degeraturi si afectiuni ale pielii.  Gerul intens poate duce la aparitia degeraturilor, de aceea protejati-va mainile si picioarele cu manusi si incaltaminte calduroasa. Aveti grija si la urechi si nas, si ele pot fi afectate de degeraturi. Pieleacorpului este si ea afectata de frig, acordati-i o atentie si ingrijire speciala (lotiuni speciale si hidratare), atentie la mancarimile de piele ce pot prevesti afectiuni precum urticaria.

Tulburari afective sezoniere.  O forma usoara de depresie caracterizata prin somnolenta, pierderea interesului, anxietate, letargie si evitarea activitatilor sociale. Ca sa combateti faceti cat mai multe exercitii fizice si iesiti afara in zilele cu soare. Citeste aici ce exercitii fizice poti face in sezonul rece.