inteligenta emotionala

Inteligenta emotionala definita in 5 pasi

Dezvoltare Personala

inteligenta emotionala

Inteligenta Emotionala ( IE) este acel tip de inteligenta care ii face pe oamenii cu un IQ ( coeficient de inteligenta ) mediu sa aiba mai mult succes decat unul cu IQ ridicat. Inteligenta Emotionala ii face pe unii oameni sa aiba succes in a fi profesori, mentori, medici, psihologi, manageri si alte profesii care cer interactiune umana. Intr-o singura fraza, inteligenta emotionala este abilitatea de a identifica, intelege si gestiona stari si sentimente- atat pe ale noastre cat si pe ale altora.

In mod normal Inteligenta Emotionala este corelata cu IQ-ul unei persoane. Insa, daca IQ-ul nu se modifica semnificativ pe parcursul vietii, IE se poate dezvolta. Pentru a avea relatii mai bune atat cu tine cat si cu orice alta personala, este bine sa oferi atentie sporita inteligentei emotionale.

Inteligenta emotionala definita in 5 pasi

1. Cunoasterea emotiilor personale. Constientizarea de sine – recunoasterea unui sentiment atunci cand el apare – este piatra de temelie a inteligentei emotionale. Incapacitatea de a observa adevaratele noastre sentimente ne lasa prada acestora. Cei care isi cunosc sentimentele si trairile au un mai mare control asupra propriei vieti si pot lua decizii mai bune, fie ca e vorba de job sau viata personala. Cand poti identifica „A…, ma infurii…”, poti lua masuri inainte ca furia sa te domine, iti poti controla reactiile si poate chiar le poti transforma in ceva util.

2. Gestionarea emotiilor. Stapanirea emotiilor in asa fel incat sa fie cele potrivite ( identifica furia si nu o las sa se exteriorizeze violent) consolideaza constientizarea de sine. Capacitatea te a te calma, de a scapa de anxietate, depresie sau irascibilitate reprezinta un alt element specific IE.

3. Motivarea de sine. Punerea emotiilor in serviciul unui scop este esential pentru motivarea de sine si sporirea creativitatii.  Autocontrolul emotional – amanarea recompenselor si inabusirea impulsurilor – sta la baza reusitelor de tot felul. Cei care stiu sa se automotiveze sunt mai productivi si eficienti in tot ceea ce fac.

4. Recunoasterea emotiilor in ceilalti. Empatia, o alta capacitate care se cladeste pe baza constientizarii de sine, este responsabila cu capacitatea de a-i intelege pe ceilalti. Oamenii empatici sunt mai atenti la nevoile celorlalti si raspund cu asertivitate, creand astfel relatii de succes.

5. Manevrarea relatiilor. Arta de a stabili relatii inseamna in mare parte capacitatea de a gestiona emotiile celorlalti. Spiritul de conducere si eficienta in relatiile interpersonala depind de dezvoltarea abilitatilor de a recunoaste si gestiona emotiile si nevoile celorlalti.

Toate aceste 5 capacitati pot fi incurajate si dezvoltate inca din copilarie. Daca ai ajuns insa adult si mai ai de lucrat la ele, o poti face! Exista carti sau cursuri / workshop-uri prin care poti sa iti dezvolti inteligenta emotionala.

Consilierea deasemenea te poate ajuta, in primul rand sa iti recunosti propriile emotiile, sa le controlezi si ulterior sa le poti recunoaste si la ceilalti.

Recomandare de carte: Inteligenta Emotionala de Daniel Goleman

Cartea lui Daniel Goleman a marcat o revolutie uluitoare in psihologie prin analiza importantei covarsitoare a emotiilor in dezvoltarea personalitatii umane. Studiul sau ne explica cum, atunci cand ne intelegem sentimentele, situatia in care ne aflam devine mai limpede. Descoperim chiar un nou mod de a privi cauzele bolilor care ne macina familia si societatea.

Preluand rezultatele cercetarilor contemporane asupra creierului si comportamentului, autorul propune extinderea conceptului de inteligenta. Este binecunoscut termenul de IQ – coeficientul care masoara inteligenta umana innascuta si care nu prea poate fi ameliorat pe parcursul vietii. Dar autorul a deschis calea unei psihologii care acordã un interes egal si inteligentei sentimentelor.

Inteligenta emotionala (EQ) presupune in primul rand constientizare de sine, autodisciplina si empatie. Ea da seama de felul in care ne controlam impulsurile si sentimentele. Desi copilaria este extrem de importanta in punerea unor baze solide pentru dezvoltarea inteligentei emotionale, ea poate fi imbunatatita si cultivata inclusiv la varsta adulta.