Relatii toxice – cum scap de ele

Relatii

Se spune ca o persoana este definita si de catre cele 5 mai apropiate persoane de langa ea. Cu alte cuvinte, relatiile ne influenteaza si modeleaza intr-un mod semnificativ. Noi alegem insa cu cine ne petrecem timpul, ce facem cu el si care sunt oamenii alaturi de care vrem sa stam. Tot noi alegem constiem sau nu sa stam in relatii toxice.

Inca de cand suntem copii incepem sa ne alegem prietenii, desi parintii sunt acolo sa isi puna semnificativ amprenta asupra noastra. In adolescenta incepem sa ne indepartam de parinti si sa cautam compania „celor ca noi” . Pentru consolidarea stimei de sine, a increderii, curajului…. in permanenta cautam sa ne integram intr-un grup in care sa ne simtim bine si unde sa putem fi „noi” .  Si asta e bine, atata timp cat relatiile respective ne aduc satisfactie.

Curs online de Gestionarea Conflictelor la locul de munca.

Pe parcurs insa….invatam compromisul, si ajungem sa ramanem sau sa pastram relatii care nu ne mai ajuta. Oamenii se schimba, cu totii ne schimbam mai mult sau mai putin. Si dupa ani poti ajunge in situatia in care „cel mai bun prieten” nu mai e chiar asa de bun, relatia cu parintii poate ca s-a racit atat de mult incat ii simti ca pe niste straini ….sau partenerul de viata, „iubitul tau”, a devenit doar coleg de apartament.

Cum iti dai seama ca relatiile in care te afli te imbogatesc, te ajuta sa te dezvolti si sa te bucuri de viata, sau ….din contra, te saboteaza?

Ce sunt relatiile toxice?

Primul pas este sa iti pui intrebari. Omul X ma completeaza?

Download Curs Comunicare Eficienta

Ma face sa ma simt bine? Ma ajuta sa ma dezvolt?

Imi aduce echilibru, armonie, experiente pozitive ?

Raspunde sincer daca simti ca esti in relatia potrivita cu omul respectiv. Daca da, este perfect! Bucura-te de acea relatie si ai grija de ea.

Daca insa ai mai multe lucruri de reprosat decat de apreciat la o persoana, e cazul sa te intrebi de ce esti inca in acea relatie. Din obisnuinta? Din teama de a pierde ceva ? Din dorinta de a castiga altceva ? Fii sincer cu tine.

Frecvent, din compromis sau comoditate acceptam un sef care ne face viata grea, sau inca permitem parintilor sa intervina in viata noastra, sau ne complacem in relatii de cuplu reci ….. DE CE ?

De ce ramanem captivi in relatii toxice?

De ce ramanem in relatii care nu ne fac bine si in cazuri extreme, chiar ne fac mult rau.

Fiecare are DE CE-ul lui si merita sa il descopere. Eu vreau sa iti propun insa sa faci o schimbare in viata ta! Alege sa fii cea mai importanta persoana pentru tine. Incepe prin a avea tu cu tine o relatie sincera, deschisa si datatoare de bunastare. Fii tu in capul listei cu persoane cu care iti petreci timpul.

Abia cand ai o relatie foarte buna cu tine, poti sa faci schimbari si in relatiile cu ceilalti.  Vei sti ce si cum sa ceri, vei oferi cu drag si vei primi cu deschidere. Cand te vei cunoaste pe tine mai bine, ai sa ai curajul sa identifici corect si tipul de relatii care isi pun amprenta asupra ta. Si atunci ai sa faci alegerile corecte. Ce oameni pastrezi langa tine si pe care ii vei lasa ….

Raspunsul e la tine, alegerile tu le faci. Fa ca totul sa fie in armonie cu tine. Bucura-te de relatii armonioase si evita relatiile toxice.

Daniela Irimia, trainer de dezvoltare personala

Aboneaza-te la newsletter si primesti GRATUIT, Ghidul de Comunicare Asertiva.

[mc4wp_form id=”3273″]