cum sa cresti copii fericiti, fericire copii

10 pasi pentru a creste copii fericiti

Relatii

cum sa cresti copii fericiti, fericire copiiDaca stam sa ne gandim bine la ce vrem pentru cei dragi noua, ajungem la o singura concluzie: sa fie fericiti. Cu atat mai mult daca este vorba despre copii nostri. Ca parinte, este dificil cateodata sa impaci nevoie de a sti copiii bine si in siguranta cu dorinta de a-i vedea fericiti, dar afla ca cele doua nu se exclud reciproc.

Copiii fericiti au mai multe sanse sa ajunga adulti plini de succes si reusite, asadar este important sa te asiguri ca cei mici sunt fericiti. Atunci cand esti fericit lucrezi mai bine, ai joburi platite mai bine si esti mai satisfacut in relatiile de cuplu.

Asadar, care sunt pasii care te ajuta sa cresti copii fericiti? Stiinta ne ajuta:

1. Fii tu insuti fericit. Parintii sunt primele modele pe care copiii le au in viata, si este important ca acestia sa ofere un model pozitiv. Fericirea se invata, iar parinti fericiti inseamna si copii mai fericiti, care vad mai usor partea plina a paharului. Si reversul medaliei este adevarat – copiii parintilor depresivi sfarsesc prin a avea izbucniri si probleme de comportament, au aratat studiile.

2. Invata-i sa construiasca relatii. Oamenii au nevoie de relatii si interactiuni sociale pentru a supravietui, si cu totii stim ca acestea sunt importante, dar cati parinti ii invata de fapt pe copii cum sa interactioneze cu ceilalti? Este destul de usor sa faci acest lucru – in primul rand incurajeaza-i sa faca mici fapte bune, care ii vor ajuta sa fie mai empatici. Astfel, copiii tai vor fi oameni mai buni si mai fericiti.

3. Asteapta-te de la copii sa depuna efort, nu sa fie perfecti. Este normal sa ai asteptari de la copiii tai, insa nu pierde din vedere ca important este ca acestia sa munceasca, nu sa atinga recorduri. Parintii care pun prea mult accent pe rezultate au copii care sufera de anxietate si depresie. Studiile au aratat ca trebuie sa lauzi efortul, nu abilitatile naturale – dintre mai multi copii pusi sa-si aleaga un puzzle, cei laudati pentru inteligenta lor au ales unul usor, pentru a nu face o greseala care sa le distruga statutul de “destepti”. Pe de cealalta parte, copiii incurajati sa evolueze si sa munceasca au ales puzzle-uri mai grele. Copiii care sunt laudati pentru ca depun efort vor sa se implice in procese care ii provoaca, pentru ca nu sunt ingrijorati despre cat de inteligenti par.

4. Invata-i sa fie optimisti. Vrei sa eviti sa ai de-a face cu un adolescent negativist? Invata-ti copiii sa fie optimisti si sa vada partile bune din orice situatie. Astfel, ei se vor obisnui sa vada partile pozitive chiar si din situatiile dificile, ceea ce ii face mai fericiti.

5. Invata-i ce este inteligenta emotionala. Acest tip de inteligenta se invata, nu este o trasatura innascuta, asadar copiii trebuie invatati sa isi recunoasca si sa isi inteleaga sentimentele. Fii empatic cu copilul tau, incearca sa vezi situatia din punctul lui de vedere, ajuta-l sa identifice ceea ce simte si fa-l sa inteleaga ca sentimentele lui sunt valide, desi comportamentul lui poate nu este.

6. Invata-i autodisciplina. Autodisciplina la copii este un semn mai mare al succesului in viitor decat inteligenta. Copiii care rezista mai bine tentatiei au vieti mai bune in viitor si sunt mai fericiti, pentru ca autodisciplina faciliteaza procesul de invatare si procesare al informatiei. Un mod bun de a-i invata pe copii autodisciplina este sa ii ajuti sa invete sa-si distraga atentia de la lucrul care ii tenteaza.

7. Lasa-i sa se joace mai mult. Cea mai buna modalitate prin care copiii pot sa-si dea seama de importanta prezentului nu este meditatia, ci jocul. Copiii se bucura de prezent atunci cand se joaca, si in plus invata foarte multe lucruri. Jocul nu inseamna doar distractie pentru copii, ei invata astfel numeroase alte abilitati care ii ajuta sa creasca. Joaca ajuta copiii sa isi dezvolte inteligenta, abilitatile sociale, conditia fizica, cum sa lucreze in grupuri, sa imparta, sa negocieze, sa rezolve conflicte, sa isi regleze comportamentul si sa se apere. Nu exista reguli stricte pentru joaca, copiii nu au decat sa iasa afara si sa se joace.

8. Imbunatateste-le mediul. Suntem foarte influentati de mediul care ne inconjoara, de accea acesta trebuie sa fie unul pozitiv pentru dezvoltarea copilului si fericirea lui. Un fel simplu prin care ii poti influenta mediul spre mai bine este limitarea timpului petrecut in fata televizorului, deoarece studiile au aratat ca oamenii care petrec mai mult timp in fata ecranului TV sunt mai nefericiti decat cei care au alte activitati.

9. Luati cina impreuna. Timpul zilnic petrecut in familie conteaza, pentru ca ajuta la modelarea copiilor si ii face mai fericiti. Copiii care iau cina in familie in mod regulat sunt mai stabili emotionali si au mai putine sanse sa devina dependenti de diverse substante.

10. Citeste-le si invata-i sa invete. Un om fericit este un om care are relatii bune cu el, care se dezvolta si isi traieste viata la potentialul sau. Timpul de lectura alaturi de copil creeaza momente de intimitate si de crestere, de invatare si conectare. Aici gasiti cateva recomandati de carti pentru copii mici.

Pune si tu in aplicare aceste sfaturi si ajuta-ti familia sa fie mai fericita!