medicina alternativa si complementara

Despre medicina alternativa si complementara

Sanatate

medicina alternativa si complementara

Medicina complementara este o forma de vindecare din ce in ce mai populara in zilele noastre. Ea este formata dintr-un grup de discipline terapeutice si de diagnostic care sunt folosite impreuna cu medicina conventionala. De exemplu, vorbim despre medicina complementara atunci cand se foloseste aromaterapia pentru a inlatura senzatia de disconfort a unui pacient dupa o operatie.

Diferenta dintre medicina alternativa si cea complementara este ca in timp ce medicina complementara este folosita impreuna cu medicina conventionala, medicina alternativa o inlocuieste in totalitate.

De obicei, aceste tipuri de medicina nu sunt invatate la scolile de medicina si utilizate in spitale, din cauza mai multor motive culturale, sociale, economice sau stiintifice. Medicina complementara si alternativa sunt dificil de definit, deoarece aria acoperita este destul de larga – plecand de la dieta si exercitii fizice pana la hipnoza si acupunctura.

Cele mai comune practici de medicina alternativa sau complementara sunt:

Acupunctura presupune o gama de procedee care stimuleaza diverse puncte ale corpului. Cea mai cunoscuta tehnica este folosirea acelor pentru tratarea durerii cronice sau a depresiei.

Presopunctura este asemanatoare acupuncturii, cu exceptia ca nu sunt folosite ace. Citeste mai multe despre presopunctura.

Aromaterapia foloseste uleiuri esentiale pentru a incuraja vindecarea. Afla totul despre aromaterapie.

Balneoterapia, cunoscuta si drept hidroterapie, implica utilizarea apei pentru scopuri terapeutice. Terapia pleaca de la idea ca apa este benefica pentru piele si ar putea trata o gana larga de boli precum durere, umflaturi si anxietate.

Chiropractica este mai mult o medicina complementara decat una alternativa. Aceasta se concentreaza pe dereglarile sistemelor muscoscheletale si nervoase, inclusiv dureri de spate, gat, articulatii, maini, picioare si cap. Cea mai comuna procedura este manipularea coloanei, ceea ce inseamna aplicarea unei forte controlate pentru a elibera coloana de restrictii cauzate de exercitii fizice intense sau stres.

Terapie prin dieta – alimentatie sanatoasa pentru preventie sau dieta personalizata in functie de diverse afectiuni.

Homeopatia functioneaza ca un vaccin, si este bazata pe principiul ca poti stinge focul cu foc, adica o substanta care cauzeaza efecte negatice in doze mari, poate fi folosita in doze mici pentru a trata aceleasi efecte.

Hipnoza

Terapia prin masaj

Naturopatia isi are bazele in puterea de vindecare a naturii. Doctorii neuropatici cunosc atat medicina conventionala, cat si cea alternativa, si cauta sa inteleaga cauzele unei boli explorandu-i formele de manifestare mentale, fizice si spirituale la un pacient. Tratamentele neuropatice includ nutritia, medicina cu ierburi naturale, homeopatia si acupunctura.

Reflexologia presupune aplicarea de presiune asupra unor zone specifice pe picioare, maini si urechi. Teoria este ca fiecare dintre aceste puncte corespunde unui anumit organ, iar aplicarea de presiune asupra lor afecteaza in mod pozitiv sanatatea unei persoane.

Yoga. Afla care sunt beneficiile practicarii de yoga!

 

Daca ai vrea sa urmezi un tratament de medicina alternativa, sunt cateva intrebari pe care trebuie sa le pui doctorului tau, pentru ca exista tratamente care ar putea interfera cu tratamentul standard sau care ti-ar putea dauna atunci cand sunt combinate cu tratamentul conventional.
1. La ce beneficii ma pot astepta din aceasta terapie?
2. Care sunt riscurile asociate cu aceasta terapie?
3. Beneficiile depasesc riscurile?
4. La ce efecte secundare sa ma astept?
5. Va afecta terapia tratamentul traditional?
6. Este aceasta terapie acoperita de asigurarea de sanatate?

 

Tu ai apela la acest tip de medicina? Ce parere ai despre acest subiect ?