mama freelancer

Cum sa castigi bani daca esti o mama care vrea sa lucreze de acasa

Educatie Financiara

Majoritatea femeilor se gandesc cu ingrijorare la perioada cand vor sta acasa pentru cresterea copiilor dar mai ales la momentul cand va trebui sa revina la job dupa concediul de crestere a copilului. Se intampla asa pentru ca e vorba de scaderea veniturilor (exact atunci cand ai nevoie de bani mai multi ca sa te ocupi de copii) dar si pentru ca exista riscul ca atunci cand doresc sa revina la locul de munca sa nu mai poata face acest lucru. Daca nu mai vrei sa lucrezi 8-10 ore zilnic, cu program fix sau nu te mai regasesti in activitatea profesionala pe care inainte o faceai cu placere, trebuie sa faci o alegece curajoasa pentru tine si familia ta. Ce poate face o mamica, bine pregatita profesional si motivata sa castige bani cinstiti? O posibila iesire din problema este sa inceapa sa lucreze de acasa in regim de freelancer. Iata cum…

Chiar daca pare o situatie dificila accea de a fi mama si freelancer, e important sa:

– nu te panichezi

– sa faci o lista cu lucrurile pe care le poti face:

  • daca iti place arta sau lucrul manual poti face diverse obiecte pe care sa le vinzi ( tablouri, haine, tricotaje, bijuterii sau chiar mancare)
  • daca ai abilitati si placerea de a lucra la calculator de acasa poti sa scrii articole, sa faci traduceri, introducere date, baze de date, asistenta virtual, etc.

– sa te inscrii pe o platforma de freelancing ( si sa-ti completezi profilul asa incat sa fii un profesionist convingator pentru un posibil client) sau sa te inscrii pe site-uri de vanzare obiecte handmade

– sa cauti proiecte pe care sa le poti face bine

– sa nu renunti daca nu reusesti din prima – lucrurile bune necesita timp!

– sa stii ca sunt multe mamici care au reusit sa castige bine ca freelancerite asa incat sa aiba independenta financiara pe care si-au dorit-o

– daca vrei sa iti asiguri si o pensie, este posibil si cand lucrezi ca freelancer

Dupa cum vezi nu exista dezavantaje atunci cand incepi sa lucrezi “pe picioarele tale”, numai ca inceputul nu e chiar simplu. Din aceasta cauza sunt destule persoane care renunta si propaga perceptia conform careia “nu e treaba serioasa”. Daca ai ocazia sa stai de vorba cu freelanceri care au reusit pornind chiar de la lucrurile pe care stii si tu sa le faci, vei vedea ca e nevoie de perseverenta, de adaptare la situatii diverse si buna comunicare. Adica de acele lucruri pe care o femeie le stapaneste oricum foarte bine.

Dupa ce vei incepe efectiv sa lucrezi si vor incepe sa vina si banii, e posibil sa te lovesti de o problema care implica gestionarea timpului. Va trebui sa te organizezi foarte bine asa incat sa ai treburile facute atat in plan profesional cat si personal. Te avertizam ca nu va fi un lucru usor, dar poti sa reusesti ! Pana la urma tu esti proriul tau sef.

Din punct de vedere financiar si al impozitelor pe care le vei datora catre stat, iata ce e bine sa stii:

  • e bine sa ai un cont curent la o banca avantajoasa ca si comisioane
  • iti trebuie un card asociat contului pe care sa-l poti folosi pentru plati
  • in functie de platforma pe care lucrezi iti primesti banii via Payoneer, Paypal, etc. Invata sa gestionezi interfetele online si la nevoie sa emiti facturi clientilor tai (se aplica numai daca ai personalitate juridica).
  • in primul an poti lucra fara personalitate juridica, dupa aceea poti decide daca sa-ti infiintezi un pfa sau un srl.
  • impozitele se platesc anual si e bine sa fii la curent cu legislatia (ultimele modificari ale codului fiscal au avut loc in 2015).



Stim ca ti se pare complicat daca e prima oara cand iei contactul cu freelancingul, insa treptat toate lucrurile se vor limpezi.

Avantajele de a fi o mama curajoasa care lucreaza ca si freelancer :

  • poti lucra de acasa, in timp ce te ocupi de copiii tai
  • iti faci programul dupa cum doresti, iti iei concediu cand doresti
  • poti castiga mai bine decat atunci cand mergeai la job
  • nu mai pierzi timp important in trafic zi de zi
  • nu mai depinzi de sefi, depinzi doar de tine si de capacitatea ta de munca
  • ai motivatie sa inveti lucruri noi din care se pot scoate bani frumosi
  • iti vei construi un nou anturaj, pe care te poti sprijini la nevoie (ex. cand ai mult de lucru)

Acum ca stii deja toate aceste lucruri, nu-ti mai ramane decat sa incepi sa muncesti. Noi iti dorim succes si castiguri pe masura implicarii tale.