5 Sfaturi pentru a avea stabilitate financiara in familie

Educatie Financiara

Administrarea banilor in familie este esentiala pentru o viata linistita si echilibrata. Sa ai stabilitate din punct de vedere financiar te ajuta sa pastrezi energie pentru lucrurile care sunt cu adevarat importante. A nu avea grija banilor tine mai mult de educatie financiara decat de suma de bani care intra lunar in bugetul familiei. Am pentru tine 5 sfaturi simplu de aplicat pentru a avea stabilitate financiara si sa nu mai traiesti de la un salariu la altul.

1.Defineste un buget de venituri si cheltuieli. Am scris mai detaliat aici despre cum sa tii un buget de venituri si cheltuieli. Asta te ajuta sa ai o imagine clara cu banii care intra in bugetul familiei (salarii, alocatii pentru copii, prime de serviciu, etc) . In plus ai si evidenta clara a cheltuielilor fixe si sumele pe care obisnuiti sa le cheltuiti pe mancare, transport, haine si distractii.

2. Stabileste o suma pe care sa o economisiti lunar. Indiferent de cat castigati voi ca familie, este esential sa economisiti, sa va creati un fond de urgenta. Adica o suma de bani care sa reprezinte minim 6 salarii. Acest fond de urgenta merge intr-un cont de economii si va ofera relaxarea ca in cazul in care ramai fara job, ai nevoie de o interventie medicala sau ti s-a stricat masina, aveti totusi niste bani cu care sa va descurcati. Important este ca LUNAR sa economisiti si sa nu cheltuiti banii aia pentru ….vacanta:)

Citeste si 8 pasi prin care sa faci economii pe termen scurt!

3. Ajusteaza cheltuielile. Bugetul de venituri si cheltuieli iti arata exact cum cheltuiesti banii. Daca te uiti cu atentie, gasesti cel putin doua sau trei surse de cheltuieli care pot fi reduse fara a-ti afecta nivelul de trai. Ajustand cheltuielile poti sa economisesti mai mult sau chiar sa ai bani pentru lucruri care iti aduc mai multe beneficii pe termen mediu si lung. De exemplu….in loc sa iei masa zilnic la birou/ restaurant , poti sa iti faci un sandwich de acasa, sau in loc sa dai 300 lei lunar pe tigari si sa iti afectezi sanatatea, mai bine renunti la fumat si de banii aia mergi la sala de sport 🙂

Cumpara cursul onlide de educatie financiara!

4. Renunta la cardurile de credit. Sau macar plateste la timp fiecare rata astfel incat sa nu mai platesti si dobanda, ci doar suma imprumutata. Eu cred totusi ca poti trai foarte bine si fara card de credit.Ai nevoie doar de putine disciplina. Gandeste-te ca aceste carduri speculeaza tocmai lipsa de educatie financiara si de disciplina a oamenilor in administrarea banilor personali.

5. Verifica saptamanal balanta venituri – cheltuieli si vezi cum sa va pastrati cheltuielile in suma de bani alocata initial fiecarei saptamani. Nu renunta la vacanta sau la activitatile distractive in familie, ci fa-le mai intelept si poate mai ….economice.

Deci, indiferent cat de mare este venitul unei familii, stabilitatea financiara vine din modul in care fiecare isi administreaza banii. Regula de baza este sa cheltui mai putin de cat castigi. Intotdeauna!

Tu ce metoda ai pentru a fi relaxat in legatura cu banii? Lasa un comentariu pentru a-i inspira si pe altii 🙂

Vezi si cursul despre investitii financiare – click aici.