5 Actiuni esentiale pentru siguranta financiara

Educatie Financiara

Nevoia de siguranta este universal valabila tuturor oamenilor. Cu totii avem nevoie de o locuinta stabila, de un venit minim care sa ne acopere cheltuielile de baza, avem nevoie de asigurare medicala care sa ne ofere accesul la ingrijire de urgenta atunci cand avem nevoie.

Din fericire, in Romania majoritatea oamenilor au asigurate necesitatile de baza si cu toate acestea nu se simt in siguranta. Pentru ca viata este in continua schimbare, plina de incertitudini, de temeri si de tentatii. Indiferent cat de multi bani ai avea, sentimentul de siguranta nu este constant.

In 2021 Romania a avut o rata a inflatiei de aproape 9% si pare sa se mentina si chiar sa mai creasca putin si in 2022. Ceea ce inseamna ca, in mod real, avem mai putini bani decat anul trecut. Chiar daca ai acelasi salariu, practic poti cumpara mai putine bunuri si servicii. Ca intotdeauna va recomandam sa cautati surse suplimentare de venit, idei de cum sa castigi mai multi bani.

O mare parte din romani se tem inca de pierderea locului de munca si de o recesiune economica care ii poate afecta major.

Sunt insa cateva lucruri pe care le poate face oricine pentru a-si spori gradul de siguranta financiara indiferent de situatia economica generala.

Fa economii in mod constant si pastreaza banii in Euro.

Obiceiul de a economisi este baza pentru siguranta financiara si apoi pentru prosperitate. Am scris aici pe larg cum se pot face economii pe termen scurt astfel incat sa poti sa iti creezi un fond de urgenta si apoi sa ai surplus pentru investitii. Recomandam ca economiile sa fie pastrate in Euro sau Dolari pentru a reduce din deprecierea anuala.

Investe intr-o locuinta proprie.

Sentimentul de siguranta are foarte mare legatura cu casa, cu un spatiu fizic care sa iti ofere confort si siguranta fizica, in primul rand. Daca iti analizezi bine veniturile si optiunile de pe piata imobiliara si financiara, poti face o achizitie buna de locuinta. Bineinteles ca ea trebuie adaptata la nevoile si posibilitatile actuale. Poti citi aici daca sa cumperi sau sa inchiriezei o locuinta.

Fa-ti o pensie privata.

Sa stii ca la varste inaintate vei avea o sursa de venit, iti ofera un mare confort psihologic in prezent. Inevitabil cu totii imbatranim si stim ca nu ne putem baza pe pensia din partea statului. Asa ca investeste intr-o pensie privata inca de cand incepi ca castigi primii bani ca angajat. Puterea dobanzii compuse iti permite sa faci depunei mici luna de luna si fara sa resimti efortul, la varsta pensionarii vei avea o suma de bani considerabila in contul tau.

Asigurarile de viata sau de sanatate.

Asigurarile de viata sau de sanatate aduc si ele un plus de siguranta, mai ales daca esti parinte si sunt si alti oameni dependenti de salariul sau venitul tau din munca. Citeste aici tot ce trebuie sa stii despre asigurarile de viata. Recomand sa discuti cu un consultant financiar care sa iti explice toate beneficiile dar si conditiile contractuale pentru a face cea mai buna alegere pentru tine si familia ta.

Asigura-ti bunurile!

Daca ai deja casa si masina, cu siguranta vrei ca si ele sa fie asigurate pentru a nu pierde bani in cazul unui accident sau a unei calamitati. Polita RCA pentru prorietarii de masini este obligatorie si asigura decontarea cheltuielilor pentru masina pe care, in urma unui accicent, o avariaza. Dar daca ai o masina scumpa, este intelept sa ai si o asigurare de tip CASCO care sa acopere si cheltuielile cu repararea masinii proprii. Asigurarile de locuinta sunt si ele de doua feluri – unele obligatorii – PAD care protejează persoanele împotriva dezastrelor naturale. Si mai sunt asigurarile facultative care pot asigura inclusiv bunurile din locuinta in caz de furt sau vandalism.

Acestea sunt principalele lucruri pe care le puteti face pentru a va spori sentimentul de siguranta financiara. Cea mai buna investitie este in primul rand in educatie si apoi toate cele de mai sus sunt mai usor de implementat!