Vointa este abilitatea ta de a selecta un curs de actiune pe care sa il duci la capat. Vointa este puternica, dar temporara, si este arma autodisciplinei. Este o concentrare a fortei: iti aduni toata energia si faci un pas masiv in fata, iti ataci problemele in punctele slabe pana le dobori.
Practicarea vointei include urmatorii pasi:
1. Alege-ti un obiectiv.
2. Creeaza un plan de atac.
3. Executa planul.
Nu incerca sa iti abordezi problemele intr-o modalitate in care un nivel mare de vointa este necesar zilnic. Vointa se consuma, iar daca incerci s-o utilizezi un timp prea indelungat, vei ramane fara. Cea mai buna maniera s-o folosesti este pentru o realizare importanta, dupa care progresul poate fi facut cu mult mai putin efort decat pasii initiali.
Nu folosi vointa ca sa-ti ataci cele mai mari probleme in mod direct. Foloseste-o sa ataci obstacolele sociale care perpetueaza aceste probleme. Porneste de la o mica realizare, apoi fortifica-ti pozitia, transformand-o in obicei. Obiceiurile pun anumite activitati pe autopilot, asa incat foarte putina vointa mai este necesara pentru progres.
Munca grea
Munca grea e munca ce te provoaca. Majoritatea oamenilor vor indeplini sarcini usoare si vor evita munca grea – si exact de accea tu ar trebui sa faci exact invers. Oportunitatile superficiale ale vietii vor fi atacate de multitudinea de oameni care cauta ce-i usor. Astfel, adevaratele provocari ofera mai multe oportunitati si mai putina competitie.
Provocarile mari sunt de obicei legate de rezultate pe masura. Cand te disciplinezi sa faci ceea ce este greu, vei obtine accesul la niste rezultate importante, negate celorlalti. Munca grea te rasplateste, si cu cat este mai mare capacitatea ta pentru munca grea, cu atat mai mare va fi recompensa. Cu cat sapi mai adanc, cu atat gasesti mai multe comori.
Lucrul bun despre munca dificila este ca este universala, si poti obtine rezultate pozitive pe termen lung indiferent de sectorul activitatii tale.
In viata, multe lucruri cer munca grea, si cine alege sa o faca are o buna autodisciplina. Sa fii sanatos, sa ai o relatie de succes, sa cresti copii, sa fii organizat, sa iti atingi obiectivele propuse, chiar si sa fii fericit, toate cer munca grea. Viata ta va ajunge la alt nivel daca incetezi sa eviti si sa te temi de munca si pur si simplu ti-o asumi. Fa-o un aliat, si nu un dusman, pentru ca este o unealta puternica de partea ta.
Citeste si Ce este autodisciplina si care este rolul acceptarii in dobandirea autodisciplinei.