Cand sa alegi o asigurare de viata

Educatie Financiara

Observ frecvent intrebarea “Este bine sa imi fac o asigurare de viata ca sa investesc cateva sute de lei lunar?” Si nu de putine ori am vazut raspunsuri afirmative pentru aceasta intrebare. In acest articol vreau sa explic putin cand este bine sa iti faci o asigurare de viata, cand una de sanatate si de ce pentru investitii sa foloseste alte metode de a pune banii la “munca”.

Am scris acum cativa ani Tot ce trebuie sa stii despre asigurarile de viata. Informatiile sunt valabile si azi! Acum iti propun sa analizam impreuna cand alegerea unei asigurari de viata este utila.



Pentru cine este utila asigurarea de viata:

Asigurarea de viata este foarte utila celor care castiga bani doar din munca pe care o presteaza si au in intretinere alte persoane. De exemplu, sotul care are un salariu foarte mare si intretine financiar copii. O asigurare de viata care sa acopere riscurile de accident si deces va asigura in cazul aparitiei evenimentului asigurat, un venit lunar care sa ajute in continuare familia, chiar daca tatal nu mai poate munci.

Asigurarea de viata cu acoperire pentru deces nu prea are sens in cazul unei persoane singure, care nu are grija financiara pentru viitorul altcuiva. Ar putea fi utila asigurarea in caz de accidente grave sau asigurarea de sanatate, pentru ca de ea ar putea beneficia chiar contribuabilul.

Un alt segmet care nu are nevoie de o asigurare de viata, este adevarat ca este destul de mic numar acestor persoane, este cel al oamenilor foarte bogati sau independenti financiar. Ce sens are sa tin blocati banii intr-o asigurare de viata daca am deja venituri pasive care sa acopere cheltuielile familiei? Acei bani pot fi mult mai bine investiti in bursa sau imobiliare, unde randamentele sunt mult mai bune.

Varsta optima la care sa contractezi o asigurare de viata este in intervalul 25-35 de ani, deoarece pentru asigurator nu prezinti riscuri mari, deci si costul efectiv al asigurarii este unul mic. In plus, daca alegi varianta cu componenta de economisire, ai timp suficient sa stragi totusi niste bani de care sa beneficiezi la varsta pensionarii.

Asigurarea de viata este un instrument financiar ideal pentru angajati, antreprenori si freelanceri, care nu au o disciplina prea mare in ceea ce priveste economisirea. Practic, o asigurare de viata te obliga oarecum sa fii consecvent in a plati “rata” si a te tine de planul initial. Decat sa nu economisesti deloc sau la intervale regulate sa cheltuii banii economisiti, atunci este mai bine sa inchei o asigurare de viata cu componenta de economisire, pe care esti obligat sa o platesti si din care nu poti retrage banii mai devreme de data stabilita in contract.



O asigurare de viata este buna pentru un anumit segmet de populatie, cu mentiunea de a se cunoaste foarte bine termenii si conditiile de functionare. Discutati cu un consultant financiar pentru a face cea mai buna alegere pentru dumneavoastra.

Daca obiectivul este sa faceti investitii, asigurarea de viata nu este o solutie! Cititi aici Cum sa investesti banii intr-un mod inteligent.