Independenta financiara….de la vis la realitate

Educatie Financiara

Se vehiculeaza din ce in ce mai des si in Romania (chiar daca cu vreo intarziere de cativa zeci de ani fata de tarile din vest) termenul de “independenta financiara”, cum sa faci sa fii liber, sa te pensionezi de tanar, sa nu mai depinzi de salariu sau de pensie cand esti batran.

Si cum noi ca tara stam foarte prost la capitolul educatie in general, la educatia finaciara abia de 2-3 ani au aparut primele cursuri, si acelea dedicate in special adultilor, cu un nivel superior de studii in general.

Deci ce este independenta financiara si de ce este foarte importanta pentru fiecare persoana?

Raspunsul simplu este ca esti independent financiar atunci cand toate cheltuilelile tale curente (facturi utilitati, mancare, rate, haine, educatie, asigurari de viata) sunt acoperite din surse de venituri pasive, sau independente de munca ta (chirii, dividende, drepturi de autor, pensiii). Mai pe romaneste poti trai linistit fara sa fi nevoit sa mai muncesti nicio zi.

Definitia este simpla, dar cum ajungem la independenta financiara? (nu se iau in calcul cei care primesc mosteniri sau castiga la loto). Pai cu munca, nu neaparat multa cat inteligent facuta, cu educatie, vointa si de ce nu cu putin noroc.



Pasii de la vis la independenta financiara

Iti stabilesti ca obiectiv ca vrei sa devii independent financiar.

Odata stabilit si acceptat acest obiectiv, incepi sa iti conturezi un plan financiar (pe termen scurt, mediu si lung), sa te educi financiar. Practic ai o tinta pe care sa o atingi, mai urmeaza sa gasesti cele mai bune modalitati. Iti stabilesti suma care te poate face independent financiar, iti analizezi aptitudinile, oportunitatile si te apuci de treaba.

Iti cresti veniturile.

Cel mai la indemana lucru pe care il poti face este sacastigi mai mult, indiferent daca esti angajat, freelancer sau antreprenor la inceput de drum. Daca acolo unde esti acum nu iti permite sa iti cresti venitul, ia in calcul schimbarea jobului, deschiderea unei afaceri, chiar un al doilea job sau munca pe cont propriu. Munca mai multa nu presupune obligatoriu si venituri mai mari, important este sa fi un bun profesionist, sa livrezi calitate.



Economisesti.

Indiferent cat de mult castigi economisirea este esentiala, faptul ca rezisti tentatiilor de a cheltui (pe o haina de firma, un telefon nou sau o masina mai buna) iti arata ca esti pe drumul cel bun. Munca ta nu este in zadar, economiile iti demonstreaza ca esti pe drumul cel bun.

Investesti.

Banii economisiti trebuie sa munceasca pentru tine mereu, deci a sosit momentul sa investesti. In functie de profilul de risc si de intelegerea pietei poti investi in vehicule cu randamente mai mici dar putin riscante (obligatiuni de stat) in imobiliare (aici insa trebuie sa ai sume mari economisite) cu randamente medii si posibilitate de apreciere a imobilului (daca l-ai cumparat la un pret corect) sau in actiuni, mai riscante dar si cu posibilitate de a primi dividende si de apreciere a pretului.

Citeste aici Cum sa investesti banii in mod inteligent.

Acesti 4 pasi sunt simpli, insa actiunile tale trebuie sa fie consistente, sa fi mereu ancorat in acest obiectiv si sa ai rabdare. Poti atinge independenta financiara si in 10 ani, si in 20, dar si mai devreme daca castigi mult si investesti inteligent! 😊