Arome orientale in kebab: 3 specialitati culinare

Idei

Bucataria orientala impresioneaza prin folosirea diferentiata a mirodeniilor, pentru mancaruri usoare si sanatoase, gata sa ne incante simturile. Un adevarat univers culinar, aceasta iese in evidenta printr-o multime de preparate specifice, insa de departe unul dintre cele mai faimoase este kebabul. Acesta defineste diferite preparate din carne, realizate in mod diferit. Astfel, regasim kebab sub forma de sandwich, cu felii de carne rotisata asezate alaturi de rosii, ceapa si sos de iaurt intr-o lipie deschisa sau kebab din carne tocata preparata pe o frigare. Preparatul este atat de apreciat in lumea intreaga, incat exista numeroase variante pe care ar trebui sa le incerce toti iubitorii de carne. Iata cateva specialitati culinare:



Doner kebab

Denumirea acestui preparat provine din cuvantul turcesc dondurmek, care inseamna gril rotativ. In mod traditional, doner kebabul se prepara din carne de miel, desi mai poate fi folosita si carne de pui, vita ori vitel, marinata si rotisata. Dupa ce este fripta pe un grill de rotisat, carnea se taie in fasii subtiri  care se aseaza pe o pita deschisa in doua, alaturi de rosii, ceapa, salata si sos de iaurt. Rezultatul este asemanator cu un sandwich generos si poarta numele de doner kebab. In cazul in care carnea se ruleaza intr-o lipie mai subtire, felul de mancare se numeste yufka doner, de la numele lipiei, sau durum doner.

Se pare ca doner kebabul ar fi fost inventat in anii ’70 de un imigrant turc, stabilit in Berlin. Acesta ar fi fost primul care a inceput sa vanda carne in lipie, mancarea devenind mai tarziu cunoscuta ca doner kebab. Preparatul este adesea pregatit cu tot felul de adaosuri suplimentare, cum ar fi cartofi prajiti, castraveti murati, castraveti proaspeti ori diferite sosuri. Pentru cei care prefera mancarea picanta, se presara peste umplutura fulgi de ardei iute sau boia foarte iute.

Adana kebab

Am putea spune despre acest fel de kebab ca se aseamana foarte mult cu micii pe care ii servim la noi in tara. Adana kebab este un fel de mancare facut din carne tocata de miel, foarte bine condimentata si pregatita pe frigare deasupra focului. Este originar din orasul Adana, din sudul Turciei, de unde ii provine si numele. Termenul de kebab se refera la toate tipurile de mancaruri din Orientul Mijlociu care includ carne, legume sau peste, toate fripte deasupra focului.

In Turcia, Adana kebab mai poarta si numele de kiyma kebab si are o denumire de origine protejata. Acest lucru inseamna ca un preparat original poate fi facut doar in orasul turcesc, de un vanzator care respecta anumite reguli. Este bine de stiut faptul ca, pentru Adana kebab, carnea trebuie sa provina de la un miel mascul, care sa aiba o varsta mai mica de 12 luni. De asemenea, a cincea parte din carnea folosita pentru kebab trebuie sa contina grasime din coada, iar toata carnea pentru preparat nu se toca decat manual, cu un cutit numit zirh. Carnea fripta se serveste deasupra unei lipii calde, cu salata de ceapa, patrunjel si sumac.



Iskender kebab

Originar din nord-vestul Turciei, din orasul Bursa, acest tip de kebab contine felii foarte subtiri, ca de napolitana, de carne de miel, servite pe paine sau in lipie si acoperite cu unt topit, iaurt si sos de rosii. Numele acestui fel de mancare provine de la bucatarul care l-a creat, Mehmetoglu Iskender Efendi. Cum tot mai multi oameni au invatat sa pregateasca acest kebab, in toata Turcia si chiar dincolo de ea mai este cunoscut si sub numele de Bursa kebab. In mod traditional, turcii servesc preparatul cu salata si ardei gras capia copt.

Kebabul este un preparat care a cucerit lumea cu gustul sau. Acesta a capatat diferite nuante de-a lungul timpului, astfel ca astazi intalnim in diferite parti ale lumii o multime de variante de kebab, chiar si fara carne. Daca ti s-a facut pofta de kebab, la Condimental by Calif gasesti numeroase variante pregatite si servite in moduri care cu siguranta te vor surprinde, indiferent daca preferi un kebab cu carne de miel, unul cu vita sau un preparat pe baza de fructe si legume.