Scutece pentru bebeluși: 4 criterii importante de care să ții cont când le alegi

Idei

Părinții pot pierde timp prețios pentru alegerea scutecelor pentru bebeluși, având în vedere multitudinea de modele din comerț. În prezent, există un număr mare de branduri, texturi, numere și imprimeuri, toate aceste îngreunând destul de mult misiunea, mai ales pentru proaspeții părinții ori pentru rudele care vor să le ofere un cadou pentru prichindel.

Pentru a nu face o alegere greșită, este bine să ții cont de la început de câteva criterii importante precum măsura potrivită și materialul.

Iată cum alegi cele mai bune scutece pentru bebeluși! Nu ai cum să dai greș dacă ții cont de toate aceste sfaturi.

1. Mărimea scutecelor pentru bebeluși

Cel mai important criteriu de care trebuie să ții cont atunci când cumperi scutece pentru bebeluși este dimensiunea acestora. Dacă sunt prea mari, nu le vei putea folosi în viitorul apropiat, iar dacă sunt prea mici, poți să îți iei gândul de la ele. De aceea nici nu este recomandat să îți faci un stoc mare de scutece, fiindcă cel mic va crește mai repede decât îți imaginezi și nu le vei mai putea utiliza.

 • Mărimea 1 este perfectă pentru nou-născuți și poate fi utilă până pe la 3 luni.
 • Mărimea 2 va fi utilă până să împlinească cel mic 6 luni.
 • Mărimea 3 poate fi utilizată între 5 luni și 2 ani, depinde și de ritmul de creștere al micuțului.
 • Mărimea 4 este utilă între 1 și 2 ani.
 • Mărimea 5 este utilă între 2 și 3 ani.
 • Mărimea 6 poate fi folosită între 3-4 ani.

De asemenea, în alegerea dimensiunii potrivite a scutecelor pentru copii te poți ghida și după greutate:

 • Mărimea 1 – 2-5 kg
 • Mărimea 2 – 3-6 kg   
 • Mărimea 3 – 5-9 kg
 • Mărimea 4 – 7-14 kg
 • Mărimea 5- 11-18 kg
 • Mărimea 6 – peste 18 kg    

2. Materialul scutecelor pentru copii

Altă cerință importantă pe care trebuie să o îndeplinească scutecele pentru copii este materialul confortabil. Pielea bebelușilor este de cinci ori mai sensibilă ca a unui adult, astfel că nu trebuie să neglijezi acest aspect. Dacă micuțul tău se confruntă frecvent cu iritații și plânge fără explicații, s-ar putea ca scutecele pe care le folosești să fie problema. Caută produse fără parfum sau clor, care sunt testate dermatologic pentru pielea sensibilă.

3. Capacitatea de absorbție a scutecelor pentru bebeluși

Încă un factor de care să ții cont în alegerea scutecelor pentru bebeluși este capacitatea de absorbție. Copilul trebuie să fie protejat pe parcursul întregii zile, astfel încât să nu ai nicio grijă. Alege produse care sunt realizate din materiale superabsorbante.

4. Proprietățile suplimentare ale scutecelor pentru bebeluși

Chiar dacă sunt mai scumpe, scutecele pentru bebeluși care oferă funcții suplimentare îți pot ușura viața. Spre exemplu, asigură-te că modelul ales are bandă elastică concepută împotriva scurgerilor. Mai pot fi utile și barierele moi și impenetrabile în zona piciorușelor, dar și un indicator pentru umiditate. De asemenea, în comerț există modele care sunt decupate în zona cordonului ombilical pentru a nu irita buricul care încă nu s-a desprins (valabil pentru măsurile 1 și 2).