Ghidul pacientului: 3 dureri pe care să nu le ignori

Sanatate

Durerea este un simptom frecvent întâlnit, care poate apărea din diverse cauze. De multe ori, tindem să o ignorăm, în special dacă nu este prea intensă sau nu persistă prea mult timp. Ceea ce uităm uneori este că în spatele apariției sale se poate afla o afecțiune mai gravă, pentru tratarea căreia ar trebui să se intervină cât mai repede. Ți-am pregătit o listă cu câteva dintre tipurile de dureri pe care ar fi bine să nu le ignori niciodată și a căror cauză ar trebui întotdeauna investigată. 

1. Durerea în piept

Există multe posibile motive pentru apariția durerii în piept. În unele situații, este vorba de e o problemă minoră, simplă, cum ar fi arsurile gastrice, de exemplu. În alte cazuri, este un semn de alarmă asociat cu infarctul miocadic, disecția de aortă sau embolismul pulmonar, afecțiuni cu risc ridicat de deces, considerate a fi urgențe medicale. 

De cele mai multe ori, durerea de natură cardiacă se manifestă ca o senzație de presiune, arsură sau greutate la nivelul pieptului, poate iradia către gât, spate, maxilar, umeri și brațe și durează mai mult de câteva minute. Poate varia ca intensitate și se poate agrava ca urmare a efortului fizic. De regulă, în astfel de cazuri mai apar și simptome precum: dificultățile de respirație, transpirația rece, amețeala, accelerarea ritmului cardiac, greața și vărsăturile.

2. Durerea de gât

Durerea de gât reprezintă un alt simptom frecvent întâlnit. Atunci când apare, de exemplu, din cauza posturii incorecte, a dormitului într-o poziție inconfortabilă sau a ridicării de obiecte grele nu reprezintă neapărat un motiv de îngrijorare și se poate ameliora fără prea mare dificultate. Nu întotdeauna este însă vorba de o problemă minoră. De exemplu, una dintre cele mai comune cauze ale durerii de gât este hernia de disc cervicală, o afecțiune ce mai provoca și simptome precum amorțeală sau furnicături la nivelul umărului sau brațului, senzație de slăbiciune în braț, tulburări de echilibru și coordonare. În funcție de severitatea sa, tratamentul herniei cervicale poate presupune administrarea de medicamente ori diverse proceduri sau operații. 

Alte posibile cauze ale durerii de gât sunt artrita cervicală sau spondiloza, stenoza spinală, osteomiolita, torticolisul sau chiar tumorile maligne.

3. Durerea abdominală

Oricine se poate confrunta la un moment cu dureri abdominale. Ca și în cazurile de mai sus, lista posibilelor cauze este lungă și variată, incluzând atât probleme precum indigestia, crampele menstruale sau constipația, cât și afecțiuni mai grave. Din această categorie fac parte apendicita, diverticulita, anevrismul de aortă abdominală, obstrucția intestinală, pancreatita, colecistita și sarcina ectopică. Mai poate fi, de asemenea, și un simptom al anumitor tipuri de cancer, inclusiv cancerul de stomac, de pancreas, de ficat, de veziculă biliară sau de ovare. 

În cazul în care durerea abdominală este foarte intensă, nu se ameliorează în 48 de ore, este recurentă sau este însoțită și de alte simptome, este indicat să mergi la medic pentru a afla care este cauza sa.

Durerile toracice, de gât sau cele abdominale pot ascunde multe probleme de sănătate. Același lucru se poate spune însă și despre durerile de cap, de spate sau cele care se manifestă în alte zone ale corpului. Indiferent de tipul de durere despre care este vorba, prezența acesteia nu ar trebui ignorată, în special dacă persistă un timp îndelungat, continuă să apară, nu se ameliorează sau se agravează.

Prezența altor simptome poate reprezenta, de asemenea, un semn de alarmă. În astfel de cazuri, este indicat să mergi cât mai repede la medic pentru a se putea stabili cauza durerilor și, dacă este cazul, de ce tratament ai nevoie. Poate fi vorba de o problemă minoră, care nu necesită neapărat tratament, sau de o afecțiune gravă, care îți poate pune viața în pericol dacă nu se intervine la timp. 

Bibliografie: 

  1. „Abdominal Pain”, Medlineplus.gov, 2020, medlineplus.gov/ency/article/003120.htm. Accessed 28 Mar. 2023.
  2. „Chest Pain – Symptoms and Causes”, Mayo Clinic, 2023, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/chest-pain/symptoms-causes/syc-20370838. Accessed 28 Mar. 2023.
  3. „Neck Pain”, Medlineplus.gov, 2019, medlineplus.gov/ency/article/003025.htm#:~:text=For%20minor%2C%20common%20causes%20of,then%20use%20heat%20after%20that. Accessed 28 Mar. 2023.
  4. „What Is a Herniated Cervical Disk?”, WebMD, Feb. 2017, www.webmd.com/pain-management/what-is-a-herniated-cervical-disk. Accessed 28 Mar. 2023.