Cum se servește corect vinul? 4 reguli de bază

Idei

Vinul este o băutură cu un impact deosebit asupra întregii noastre istorii. Servit alături de cei dragi cu ocazia unor evenimente speciale din viață, ori la mese pe care se aduc preparate alese, vinul generează experiențe senzoriale inedite.

Pentru a te bucura, însă, pe deplin de calitățile unui anumit sortiment de vin, este important să știi care sunt secretele unei degustări ca la carte. Învață alături de noi cum se servește corect vinul:

1. Desfacerea sticlei de vin

Începe cu selectarea tirbușonului adecvat. Există mai multe tipuri de tirbușon disponibile pe piață, fiecare cu avantajele și dezavantajele sale. Conform somelierilor, un tirbușon de tip „screwpull” este cel mai indicat. Acesta este ușor de folosit și reduce riscul de a rupe dopul din plută al unei sticle de vin.

Înainte de a extrage dopul, asigură-te că gâtul sticlei este șters, pentru a se îndepărta astfel orice formă de reziduu. Înșurubează tirbușonul în dop până când doar un tur de spirală rămâne vizibil. Apasă apoi cu grijă pe ambele brațe metalice ale acestuia, care s-au ridicat odată cu pătrunderea tirbușonului în dop. Acest proces necesită răbdare și precizie pentru a evita vărsarea vinului sau compromiterea dopului.

După extragere, dopul trebuie examinat și mirosit. Acest pas esențial permite detectarea eventualelor defecte ale vinului, cum ar fi mucegaiul sau oxidarea. Un dop mucegăit sau oxidat poate indica faptul că vinul a fost stocat incorect. Vinul trebuie turnat cu grijă în pahar, fără a-l umple mai mult de jumătate. Acest lucru permite băuturii să respire și să-și dezvolte buchetul de arome.

2. Degustarea vinului

Observarea culorii vinului poate oferi informații esențiale despre vârsta și soiul de struguri utilizați în producerea sa. De exemplu, vinurile albe devin mai aurii pe măsură ce îmbătrânesc, în timp ce vinurile roșii tind să se deschidă la culoare. Limpezimea vinului este, de asemenea, un aspect important de observat, întrucât poate indica prezența impurităților, sau a unor erori produse în timpul procesului de producție.

Mirosirea vinului este adesea considerată a fi cea mai importantă etapă a degustării. Analiza olfactivă poate dezvălui o mulțime de informații importante despre vin: soiul de struguri, procesul de maturare etc. Aromele pot varia de la cele fructate, la florale sau condimentate. Arome secundare: cele de lemn, de turba sau minerale.

În final, degustarea propriu-zisă a vinului poate informații despre soiul de struguri, terenul pe care a fost cultivată vița de vie sau particularitățile proceselor de fermentație și maturare. În timpul degustării, se iau în considerare dulceața, aciditatea, taninii, corpolența și finisajul vinului. Toate aceste elemente trebuie analizate în detaliu, pentru o evaluare corectă a vinului.

Atunci când deguști vinul, ia înghițituri mici și menține băutura în interiorul cavității bucale pentru câteva secunde, astfel încât aromele sale să se poată dezvolta. Dacă urmează să testezi mai multe sortimente, este recomandat să elimini vinul într-un recipient special și să clătești bine gura cu apă proaspătă între degustări. În timp și cu suficient de mult practică, dar și cu o informare corectă, ai putea dezvolta și tu abilitățile unui degustător de vin avizat.

3. Temperatura corectă de servire a vinului

Servirea vinului la temperatura potrivită este crucială pentru a maximiza gustul și aroma acestuia. Există reguli generale pe care ar trebui să le ai în vedere. În general, vinul roșu se servește la o temperatură mai mare decât vinul alb sau roze. Vinurile cu o corpolență ridicată și mai puternice, cum ar fi Cabernet Sauvignon sau Shiraz, pot fi servite la temperaturi mai ridicate, iar cele albe și roze, precum Chardonnay sau Pinot Grigio, ar trebui să fie servite ușor răcite. Cumpără vin rose de pe Nitelashop.ro!

De regulă, vinul roșu ar trebui servit între 12 și 18 grade Celsius, în timp ce vinul alb ar trebui servit între 8 și 12 grade Celsius. Vinul roze se servește la o temperatură similară cu cea pentru servirea vinulului alb, în timp ce vinul spumant ar trebui servit la o temperatură între 5 și 8 grade Celsius. Alege vin rose Cramele Recaș Schwaben, 0.75L și servește-l la temperatura potrivită! 

Temperatura la care este servit vinul poate avea un impact semnificativ asupra aromei și gustului acestuia. Servirea vinului la o temperatură prea caldă poate duce la pierderea aromei și la un gust puternic alcoolizat. Pe de altă parte, servirea la o temperatură prea mică poate inhiba aromele, producând senzația unei băuturi fade.

Pentru a aduce vinul la temperatura corectă, acesta poate fi răcit în frigider sau într-un ghețar. Trebuie să avem grijă să nu îl lăsăm prea mult timp, pentru a evita supra-răcirea. Dacă vinul este prea rece, acesta poate fi lăsat să se încălzească la temperatura camerei înainte de servire.

4. Combinarea vinului cu alimentele

Vinurile albe, cu aromele lor delicate, se potrivesc bine cu fructele de mare și carnea de pui, în timp ce vinurile roșii, cu aromele lor mai puternice, sunt mult mai compatibile cu diferitele tipuri de carne roșie.

Reține că aromele vinurilor și ale preparatelor servite trebuie să se completeze reciproc, nicidecum să se neutralizeze. De exemplu, dacă servești un vin cu o aciditate ridicată, ar putea merge cu un fel de mâncare gras, deoarece aciditatea vinului poate ajuta la estomparea senzației oferite de nivelul grăsimii din preparatul respectiv. Comandă acum un vin rose Purcari, 0.75L

Vinul poate fi, de asemenea, folosit pentru a accentua aromele din mâncare. Un vin dulce poate contrasta frumos cu un fel de mâncare picant, intensificând astfel aromele intense ale preparatului. De asemenea, un vin cu o aromă de fructe de pădure poate scoate în evidență aromele unui fel de mâncare pe bază de vânat.

Experimentarea este esențială pentru a găsi combinațiile care îți plac cel mai mult. Așadar, nu trebuie să eviți testarea unor combinații neobișnuite, pentru că așa ai putea descoperi un pairing inedit. La urma urmei, vinul și mâncarea sunt despre plăcere, or ce poate fi mai plăcut decât să descoperi noi combinații ce îți încântă papilele gustative?

În concluzie, servirea corectă a vinului presupune mult mai mult decât simpla deschidere a unei sticle. De la alegerea vinului până la degustarea sa, fiecare etapă are regulile sale, care pot transforma degustarea acestei băuturi alcoolice într-o experiență memorabilă. Indiferent de sortimentul de vin pe care îl deschizi, sfaturile de azi îți vor permite să explorezi așa cum trebuie aromele, cromatica, textura și corpolența produsului comandat.