Cum sa te faci placut de ceilalti, in 10 pasi!

Relatii

Este dovedit faptul ca o persoana care stie sa se faca placuta are numai de castigat, fie ca este vorba de relatiile cu familia sau prietenii, sau relatiile cu colegii. Cercetariile au demonstrate ca o persoana placuta avanseaza mai repede in cariera sau  are sanse mai mari sa isi gaseasca sufletul pereche.

Desi pare simplu, a fi o persoana placuta necesita totusi efort constient si autoobservare continua. Sa fii o persoana placuta inseamna sa ai un bun nivel de inteligenta emotionala dar si dezvoltare personala.

Mai jos iti prezentam 10 comportamente, pe care daca le aplici cu regularitate vei devein o persoana placuta si apreciata de cei din jur.

10 Pasi prin care sa te faci placut in societate:

Fi autentic. Nimanui nu-i place sa aiba de a face cu persoane false care isi ascund adevaratele intentii. Fi tu insuti asa cum esti, chiar daca nu toata lumea o sa fie multumita. Totusi, a fi atentic nu implica ca fi agresiv doar pentru ca asa iti este mai usor sa obtii ceea ce iti doresti!

Fi deschis la feedback. Invata sa asculti si sa primesti un feedback. Lucrul asta te va ajuta sa te intelegi mai bine cu cei din jur, si sa te schimbi daca este nevoie.

Fi dispus sa te schimbi. Oamenii de succes nu stagneaza, sunt in permanenta schimbare, dorindu-si sa fie din ce in ce mai buni. Daca au un anumit comportament care ii impiedica sa relationeze cu ceilalti, sunt dispusi sa-si asume schimbarea lui.

Nu dramatiza. Sau mai bine spus “nu face din tantar armasar”. Nu acorda o mai mare importanta disensiunilor, conflictelor, oamenilor care te ataca fara motiv. Adopta un comportament temperat, nu fi iute la manie sau razbunator. Invata mai multe despre asertivitate!

Fi empatic. Relationeaza cu ceilalti intr-o maniera empatica, aplicand principiul “ce tie nu-ti place, altuia nu-i face”. Fi tolerant cu cei din jur, si nu cere perfectiune de la ei.

Fi recunoscator. Studiile au demonstrat ca o atitudine recunoscatoare fata de viata, de cei din jur, este esentiala pentru o viata fericita. Nimanui nu-i place sa aiba in preajma persoane vesnic nemultumite. Asa ca indiferent ce ti s-ar intampla, cauta sa fi recunoscator, atat pentru lucrurile mici cat si pentru cele mari.

Invata sa comunici asertiv!

Fi interesat de ceilalti. Oamenii iubesc sa vorbeasca despre ei insisi, asa ca pune intrebari, fi real interesat de ceilalti, asculta-i, arata ca iti pasa de ei.

Fi umil. Nu cauta sa iesi in evidenta, sa-i domini pe ceilalti. Un comportament asertiv te poate ajuta sa intelegi lucrurile mai bine si implicit sa relationezi cu ceilalti.

Fi atent la cuvinte. Comunica constient de impactul cuvintelor tale, cauta sa nu le ranesti sentimentele celorlalti, nu fi ambigu. Fii atent si la comunicarea non-verbala!

Fii o prezenta placuta si din punct de vedere fizic! Ne plac oamenii frumosi, ingrijiti, curati. Foloseste un parfum discret si placut.

Daniela Irimia, trainer pentru dezvoltare personala