Empatia in crearea relatiilor

Relatii

Empatia este capacitatea unui om de a intelege felul in care se simt ceilalti. Inseamna sa te pui in locul lor, sa le intelegi situatia si sentimentele. Din punctul in care te-ai conectat cu interlocutorul tau, ai creat o legatura puternica si de acolo poti construi relatii armonioase.

Impartasirea sentimentelor, mai ales a celor neexprimate, este o abilitate ce tine de inteligenta emotionala. Empatia se petrece atunci cand permiti sentimentelor tale sa fie descatusate de ceea ce exprima cealalta persoana. Ca sa transmiti asta mai departe, sa iti dezvolti empatia, sunt cateva lucruri simple pe care le poti face.

Metode de a dezvolta empatia, prin comunicare asertiva:

Evita sa-i judeci pe altii. In interactiunile cu ceilalti exprima faptul ca nu evaluezi sau critici cealalta persoana, ci doar incerci sa o intelegi.

Asculta cu atentie, cu interes. Mentine contactul vizual, demonstreaza-ti interesul prin gesturi si mimica. Citeste mai multe despre ascultarea activa.

Oglindeste sentimentele celuilalt. Indica celeilalte persoane sentimentele pe care crezi ca le traieste, astfel incat sa verifici acuratetea perceptiilor tale. „Mi se pare ca sesizez tristete in voacea ta cand imi povestesti despre….” 

Foloseste autodezvaluirea. Arata faptul ca ai inteles despre ce vorbeste interlocutorul prin oferirea unor informatii personale, evitand insa sa pui accentul pe persoana ta. „Iti inteleg tristetea….l-a fel simteam si eu cand ….”

Lasa-i pe altii sa vorbeasca. Pastreaza momentele de tacere pentru ca fiecare sa iti traiasca sau sa isi constientizeze propriile ganduri si emotii. Empatia inseamna adesea doar a asculta si a-i lasa pe ceilalti sa vorbeasca.

Verifica intelegerea. Observa indiciile nonverbale precum incuviinatarea din cap a celeilalte persoane sau expresiile precum „aha” , „exact” , „asa e” pentru a verifica acuratetea raspunsului tau.

Empatia functioneaza cel mai bine cand e insufletita de curiozitate. In loc sa presupui ce gandeste, simte sau intentioneaza sa faca o personala, asculta cu atentie si deschidere.

Graba si empatia nu merg impreuna. Nu exista scurtaturi pentru empatie. 🙂

Te invit la workshopul meu de Comunicare Asertiva pentru a intelege mai bine cum functioneza empatia in crearea unor relatii armonioase. 

Daca preferi varianta online, AICI gasesti cursul online de comunicare asertiva!

Daniela Irimia

Aboneaza-te la newsletter si primesti GRATUIT, Ghidul de Comunicare Asertiva.

[mc4wp_form id=”3273″]