Cum să citești mai rapid o carte

Dezvoltare Personala Idei

Cititul nu este important doar pentru a studia, învăța și descoperi noi cuvinte, ci este o activitate esențială pentru a te relaxa, a te dezvolta personal și a fi mai inteligent. Crezi că nu ai timp liber să citești și ai vrea să-ți optimizezi mai bine programul zilnic? Trebuie să termini o carte și citesti prea încet? Oricare ar fi motivele, în următorul articol vă vom arăta cum să citiți mai rapid și să procesați mai bine informațiile citite pentru a le înțelege usor.

Tehnici prin care să citești mai repede:

Ai grijă de mediul ambiant

Pentru a învăța să citești rapid și să înțelegi mai bine un text, nu numai tehnicile de citire sunt importante, ci și mediul în care are loc lectura. Fie la birou, fie acasa, este important sa gasesti un loc linistit in care sa te poti concentra. Pentru a face acest lucru, trebuie să ții cont de diferite aspecte:

Găseste un loc liniștit. A fi calm și relaxat în timp ce citești este esențial pentru a te concentra și a înțelege mai bine un text. Pentru a face acest lucru, recomandăm să cauți locuri fără distrageri, unde să te concentrezi doar asupra a ceea ce citesti.

Iluminatul contează. Un alt aspect de bază atunci când pregătesti mediul pentru a citi corect este iluminatul din camera. Cititul în lumină slabă, pe lângă faptul că încetinește lectura și îngreunează concentrarea, poate provoca dureri de cap. Fără lumină bună, lectura va deveni mult mai grea și va fi dificil să menții un ritm bun. Cauta întotdeauna lumină naturală bună pentru lectură, lămpi de birou sau de podea sau chiar o mini lanternă specială pentru citit. Citeste si cum Intensitatea luminii ne afecteaza capacitatea de concentrare

Stai comod. Menținerea unei poziții bune și utilizarea suporturilor de carti pentru iti va îmbunătăți confortul, iti permite să citesti mai bine și mult mai repede. Pentru a citi bine trebuie să găsești momentul potrivit, să te simți relaxat și să găsești metoda care funcționează cel mai bine pentru tine. Dacă de exemplu este foarte incomod să citesto o carte groasă, încearcă să o citesti in format digital.Citește în grupuri de cuvinte.

Unul dintre exercițiile pentru a citi mai repede care funcționează cel mai bine este să nu citești cuvânt cu cuvânt intreaga propozitie. Ce înseamnă asta mai exact? Foarte simplu, atunci când vorbim despre salturile de grupuri de cuvinte ne referim pur și simplu la gruparea mentală a unor cuvinte (între 2 și 4) pentru a le citi mai repede fără a fi nevoie să mergem cuvânt cu cuvânt. Ideea este să faci fotografii mentale ale propoziției împărțite în grupuri de cuvinte și să le citești periferic pentru a economisi timp. Deși această tehnică poate fi puțin dificilă la început, cu practică vei observa rezultate grozave.

Elimină subvocalizarea.

Subvocalizarea este un obicei care constă în repetarea mentală a ceea ce citim și, deși este un reflex firesc, acest obicei poate încetini foarte mult procesul de citire, dar cum să eliminăm subvocalizarea?

Scanează înainte de a citi. Trucul de scanare înainte de citire este foarte util pentru a citi un text rapid fără a fi atent la detalii, ceea ce te poate ajuta să citești documente sau texte pe care trebuie să le contextualizezi rapid și pentru care nu ai timp suficient. Pentru scanare, poți face un „S” cu degetul peste pagină, forțându-ti ochii să urmărească. Cu această scanare nu vei obține toate informațiile, dar vei surprinde cele mai importante cuvinte.

Încercă să nu recitesti. Fie prin distragere a atenției, fie inconștient, recitirea încetinește foarte mult rata de citire și este un obicei de care mulți nu pot scăpa. Dacă nu ai timp să termini un text și trebuie să citești rapid, încearcă să te concentrezi și să asimilezi cele mai importante concepte la prima lectura. Pentru a realiza acest lucru, este esențial să aplici câteva dintre sfaturile oferite mai sus: cauta confortul și un mediu calm pentru lectura.Citește mai mult!

Nu există exerciții de citire rapidă care să funcționeze mai bine decât lectura obișnuită. Dacă îți obișnuiești creierul cu cititul în fiecare zi, vei câștiga viteză și vei îmbunătăți toate tehnicile de citire menționate mai sus, ceea ce va însemna o reducere a timpului și un câștig în înțelegerea lecturii.

Deci cu exercitiu ajugi sa citesti mai repede si mai bine! Vezi si oferta de carti de management sau carti despre epoci istorice pentru a-ti largi orizonturile.