Naștere naturală sau prin cezariană?

Sanatate

Probabil cea mai des întâlnită dilemă pe parcursul sarcinii este cum să se facă nașterea: natural sau prin operație de cezariană? Care dintre cele două metode este mai bună pentru tine?

Această decizie îi implică pe părinți și pe medicul specialist, cel care monitorizează viitoarea mămică pe parcursul întregii sarcini, și care știe despre caracteristicile și posibilele probleme de sănătate ale acesteia sau ale fătului. În Romania se observă o tendință de a naște prin cezariană, probabil atât doctorii preferând această variantă, dar și femeile care se tem de durerea unei nașteri vaginale.

Există multe teorii despre cum ar trebui să arate nașterea. Trebuie remarcat faptul că nașterea vaginală este un proces natural. Organismul femeii este pregătit hormonal și mecanic pentru a-l putea desfășura chiar și fără intervenție medicală. Cu toate acestea, în momentul nașterii pot apărea evenimente neprevăzute care obligă profesioniștii să ia decizia de a efectua o operație cezariană.

Naștere naturală sau cezariană – pro și contra

Nașterea vaginală este procesul fiziologic de naștere a unui copil. In schimb, cezariana poate fi electiva sau urgenta.

Sunt femei care preferă să nască prin cezariană pentru că le este frică de durere, dar trebuie avut în vedere că recuperarea este mult mai lentă decât la nașterea naturală. În orice caz, în momentul nașterii, se va acționa întotdeauna ținând cont de starea de sănătate atât a viitorului copil, cât și a mamei care urmează să nască. Cei patru factori care vor determina o experiență satisfăcătoare a nașterii, indiferent dacă este o naștere sau o operație cezariană, sunt: ​​așteptările personale și cantitatea de sprijin pe care o primește gravida, calitatea relației gravidă-obstetrician-moașă și cât de implicată este femeia însărcinată în luarea deciziilor.

De ce se efectuează operații cezariane programate?

Operațiile cezariane sunt programate din motive medicale, obstetrice sau la cererea pacientului. Printre indicatiile pentru operatia de cezariana electiva se regasesc: alterari ale placentei, suspiciunea de macrosomie, obstructii mecanice precum fibroame sau fracturi pelviene, interventii chirurgicale uterine cu intrare in cavitatea endometriala. Daca vrei sa stii care sunt analize sarcina trimestrul 1 urmareste video-ul.

Poți avea o naștere naturală după cezariană?

Da, femeile cu cezariană anterioară pot încerca o naștere vaginală. Probabilitatea de succes a nașterii vaginale după cezariană anterioară este de 70,4% la femei cu o cezariana și de 51,4% la cele cu două sau mai multe operații cezariane anterioare. Cel mai determinant factor pentru un nou eșec în încercarea de naștere vaginală după cezariană va fi motivul pentru care a fost indicată operația anterioară de cezariană.

Nastere fără durere, există?

Toleranța la durere este foarte variabilă de la o femeie însărcinată la alta. Există metode non-farmacologice pentru ameliorarea durerii precum: masaje, injectare subcutanată cu apă sterilă, diferite tehnici de relaxare și/sau respirație, și utilizarea termoterapiei. Pe de altă parte, avem metode farmacologice precum protoxidul de azot, opiaceele sau anestezia loco-regională.

Prin urmare, dacă te întrebi ce este mai bine nașterea normală sau operația cezariană – deși prima este mai potrivită – trebuie să iei decizia ținând cont de starea sarcinii tale, urmând întotdeauna recomandările medicului.

Rămâne doar să te asiguri că primești toate îngrijirile necesare stadiului sarcinii și astfel să poți avea o experiență satisfăcătoare a nașterii, indiferent de tipul de naștere pe care o faci.

Păstrează întotdeauna legătura cu medicul tău!