Cum rezolvi conflictele de la birou?

Cariera

Cum rezolvi conflictele de la birou

Cine nu a avut o neintelegere sau altercatie cu un coleg de serviciu? Tensiunile, de cele mai multe ori minore, sunt la ordinea de zi la birou. Gestionarea si rezolvarea la timp este esentiala pentru a nu se ajunge la certuri si probleme care sa afecteze munca in echipa.

In primul rand nu trebuie sa ne fie frica de conflicte. Ele sunt normale in relatiile interumane iar un conflict nu este sinonim cu bataie si cearta. Conflictele la birou inseamna intalnirea a doua sau mai multe pareri diferite.

Confruntarea de idei in organizatii este o sursa de inovatie si creativitate. Exista sefi care incurajeaza aceste „conflicte” pentru a creste   competitivitatea si a canaliza energia intr-o directie constructiva.
Dar cum reactionam in fata unei altercatii cu colegii? Sunt doar doua optiuni , sa o infruntam sau sa o evitam. Psihologii spun ca fuga este intotdeauna cea mai proasta optiune pentru ca problema nu dispar si resentimentele raman ceea ce va duce la o izbucnire si mai violenta.

Curs online Gestionarea Conflictelor – 39 lei

Cum apar conflictele la birou?
De cele mai multe ori cauzele conflictelor de la locul de munca sunt date de luptele de putere, adica competitia intre colegi. Lipsa comunicarii interne si intelegerea gresita a rolului pe care il are fiecare in organizatie sunt factorii declansatori.

Cum sa rezolvi conflictele de la birou?

Sa apelezi la un sef pentru a remedia problema  dauneaza imaginii profesionale subliniind incapacitatea de a lucra in echipa.

Primul pas este sa recunosti ca este o problema de comunicare si apoi sa vrei sa o rezolvi. Trebuie sa fii curajos, sa infrunti situatia si sa vorbesti cu colegul implicat, explicand calm si respectuos punctul tau de vedere si sa iti asumi partea de vina in generarea conflictului.

Curs online de Comunicare Asertiva pentru a nu mai ajunge la conflicte

Cheie pentru ca micile discutii sa nu devina conflicte este autocunoasterea si capacitatea de a te pune in pielea celuilalt si sa ii intelegi punctul de vedere.

Cum sa infrunti disputele

Creaza si mentine contactul cu adversarul tau.  Cheia pentru a demonta un conflict este de a se stabili o legatura sau un scop comun între cele două persoane. Nu trebuie neaparat sa iti placa respectivul coleg, dar trebuie sa creati o relatie bazata pe respect reciproc si cooperare.

Dialog si negociere.  Du conversatia catre elementele cele mai sensibile si incearca sa gasesti ceva pozitiv. Nu fi ostil si agresiv. Trateaza negocierea ca un proces in care toata lumea trebuie sa cedeza putin.

Pune cartile pe masa.
Nu ascunde nimic si nu lasa la o parte problemele spinoase. Pana nu iese totul la lumina nu veti gasi o solutie.

Intelege cauza conflictului. De cele mai multe ori cauzele nu sunt asa profunde.  Incearca sa te pui in pielea celuilalt si vezi daca conflictul se refera la interese sau la nevoi. Primele sunt mai superficiale  in timp ce conflictele bazate pe nevoi sunt mai greu de solutionat si negociat.

Reciprocitate. Este esențial sa se ajunga la un punct de colaborare si cooperare. Retine ca, în general, ceea ce oferi este ceea ce ai.

Construieste o relatie sincera.
O data stabilit un canal de comunicare trebuie sa fii atent la relatie. Cand mai apare o intelegere discuta mai repede cu colegul si fii sincer.

Gandeste Pozitiv!

2 thoughts on “Cum rezolvi conflictele de la birou?

  1. ce faci insa cand desi faci cele de mai sus, tot nu se schimba nimic in bine din partea celuilalt care neaga vehement ca ar fi obraznic si continua cu acelasi comportament, si totusi trebuie sa lucrezi in continuare cu el si vrei sa iasa si task-ul bine si fara nervi tocati ?

    1. De ce „trebuie” ? Daca nu ai reusit sa imbunatatesti relatia si totul e un stress, poti alege sa schimbi ….job-ul, colegul, departamentul….Nimic nu trebuie. Ai intotdeauna posibilitatea de a alege ce e mai bine pentru tine. 🙂 Succes !

Comments are closed.