roi - randamentul investitiei

Cat de greu lucreaza banii pentru tine?

Educatie Financiara

roi - randamentul investitiei

Cand vine vorba de investitii, pe langa fluxul de numerar, foarte important este si randamentul investitiilor (ROI). Acestea merg mana in mana.

Fluxul de numerar este venitul pe care il primesti dintr-o investitie in fiecare luna, dupa ce s-au scazut cheltuielile care mentin respectiva afacere.

Ce este ROI-ul? Randamentul investitiilor reprezinta suma de bani din cei pe care i-ai investit care se intoarce la tine. In alte cuvinte, cat de tare lucreaza pentru tine banii pe care i-ai investit?

Exista mai multe modalitati de a calcula randamentul investitiilor, depinzand de ceea ce masori, iar unele sunt mai complicate decat altele. Unele iau in calcul deprecierea monedei, altele presupun ca sumele pe care le primesti sunt imediat reinvestite si iau acest lucru in calcul, si toate sunt corecte.

Daca singurul lucru care te intereseaza sunt sumele de bani pe care le primesti, calculul este destul de simplu. Randamentul reprezinta fluxul de numerar anual impartit la suma investita initial.

De exemplu, sa presupunem ca tu cumperi actiuni in valoare de 2.500 euro si primesti o dividenda anuala de 100 euro.

100 euro / 2.500 euro = 4%, ceea ce reprezinta un ROI destul de mic. Practic obtii un venit putin mai mare decat dobanda la depozitele bancare.

Investitiile inteligente aduc un randament mai mare. Investitiile nu sunt toate egale, si daca intelegi ce flux de numerar produci si ce randament are acea investitie, vei intelege cat de greu lucreaza banii tai pentru tine. Daca te concentrezi pe fluxul de bani, banii tai vor ajunge sa lucreze pentru tine, si nu tu pentru ei. O investitie care iti aduce un ROI de 4% nu munceste prea tare, pe cand una cu un ROI de 30% este ceva de dorit.

Citeste mai multe despre cum sa investesti banii intr-un mod inteligent.

Aboneaza-te  la newsletterul nostru pentru alte articole de educatie financiara [mc4wp_form id=”3273″]