tigari electronice

Totul despre tigarile electronice

Sanatate

tigari electronice

Mereu prezente in discutii privind fumatul, tigaretele electronice au in aceeasi masura aparatori si critici. Daca te simti confuz, aici este tot ceea ce trebuie sa stii despre ele. Sunt tigatile electronice sanatoase? Au mai putine efecte negative asupra sanatatii?

Ce sunt e-tigaretele?

Numite si tigarete electronice, e-tigaretele sunt facute sa semene cu tigarile adevarate, doar ca in locul fumului de tutun, ele elibereaza vapori de nicotina. Ideea e aceeasi ca la multe alte dispozitive concepute pentru cei care vor sa se lase de fumat, ca guma, spraiurile si plasturii – utilizatorul isi primeste doza de nicotina fara sa fie expus la alte toxinele daunatoare ce se gasesc in tutun.

Cum functioneaza tigarile electronice?

Tigarile electronice sunt formate din doua parti. Una contine nicotina lichida, iar cealalta baterii reincarcabile si un atomizor. Cand utilizatorul trage din dispozitiv, nicotina lichida se vaporizeaza, iar acest vapor livreaza doza de nicotina catre plamani. Multe branduri populare contin arome, iar pentru realism unele au o lumina la capat care se aprinde cand vaporul este inhalat.

Cat sunt de populare?

In ultimii trei ani, utilizarea e-tigaretelor s-a triplat in Marea Britanie, unde cam jumatate dintre fumatori au incercat cel putin un astfel de dispozitiv. Pe plan mondial, consumul de tigarete electronice creste de la an la an, fiind asteptata depasirea tigaretelor traditionale. Aceeasi tendinta se observa si la noi in tara.

Pot fi folosite oriunde?

Nu. Problema principala e ca acestea arata la fel ca tigarile obisnuite, ceea ce poate cauza confuzie, asa ca firmele de aviatie, cele de transport si restaurantele le-au interzis in incinta. Oficialii sunt ingrijorati ca utilizarea acestor tigari in public poate normaliza din nou fumatul in public.

Cum sunt reglementate?

Parte a problemei este faptul ca nu sunt reglementate inca. Planul este ca e-tigaretele sa fie stabilite ca medicamente ce usureaza renuntarea la fumat incepand cu anul 2016, asa ca prodicatorii trebuie sa astepte pana atunci ca produsele lor sa fie brevetate.

Cat sunt de sigure tigarile electronice?

Nu se stie cu siguranta. Ele nu exista de mult timp, asa ca nu se cunosc inca efectele pe teremen lung. Problematic este faptul ca nu toate brandurile sunt la fel, ele pot sa difere la nivelul de nicotina, de exemplu. Cat in ceea ce priveste efectele cauzate de expunerea de mana a doua la vaporul asemanator fumului, studiile au aratat ca acestea nu exista, cu exceptia unei iritatii in gat.

Te vor ajuta sa renunti la fumat?

Dovezile de pana acum indica afirmativ. Cercetatori si experti in sanatatea publica le aproba, iar numeroase studii au descoperit ca e-tigaretele sunt mai eficiente decat alte moduri de renuntare la fumat.

Daca te-ai hotarat sa apelezi la tigari electronice ca sa te lasi de fumat, nu o face singur. Intreaba un expert sau la o farmacie despre tipurile de e-tigarete si daca acestea sunt alegerea cea mai potrivita pentru tine.

3 thoughts on “Totul despre tigarile electronice

  1. O mica rectificare…exista doar cateva companii aviatice care au interzis tigarile electronice. In general, acestea sunt permise in majoritatea locurilor publice.

    In ceea ce priveste aspectul lor, cele de unica folosinta arata ca si tigarile clasice, insa marea majoritate a utilizatorilor le prefera pe care au aspect diferit deoarece ofera mai multe avantaje.

  2. E un ,, instrument ”bun si de ajutor in a te lasa de fumat ! Eu insami am reusit sa renunt la fumat cu ajutorul tigarii electronice, e destul timp de cand m-am lasat de fumat , mai bine de doi ani , cred ca vreo trei de fapt si in momentul de fata cand simt fum de tigara, sau mirosul specific fumatorilor mi se face rau efectiv si nu pot sa respir. Asta in conditiile in care am fost fumatoare pasionata peste 20 de ani ( fumam mai mult de un pachet pe zi ) ! Tigara electronica e eficientaca sa te ajute sa renunti la fumat , pe bune ! Succes tuturor care vor sa reuseasca !

Comments are closed.