Impactul bolii Parkinson asupra sănătății psihice si fizice a bătrânilor

Sanatate

Boala Parkinson reprezintă o afecțiune neurologică incurabilă, care avansează rapid și se numără printre cele mai frecvente boli ale bătrâneții. Din păcate, în stadiile finale, vârstnicii care suferă de Parkinson vor ajunge să depindă complet de asistență din partea celorlalți. Află din acest articolul care este impactul acestei boli asupra stării de sănătate a seniorilor.

Cum se manifestă boala Parkinson?

Printre primele simptome care apar se enumeră un tremor ușor ale degetelor de la mâini și de la picioare. Pe măsură ce boala avansează, mușchii vor deveni din ce în ce mai rigizi, ceea ce va îngreuna deplasările de orice fel. Pe lângă greutatea în deplasare, această rigiditate aduce cu sine și dureri de mare intensitate, care îi răpesc vârstnicului independența. 

Impactul bolii Parkinson va putea fi observat și prin tulburările de vorbire sau dificultăți în a scrie, chiar dacă vârstnicii nu aveau înainte astfel de probleme. Tulburările de somn sau stările de depresie sunt în general asociate cu boala Parkinson, la fel precum dificultățile la înghițire sau chiar apariția halucinațiilor. 

În stadiile medii spre avansate ale manifestării bolii, vârstnicii devin un pericol pentru ei înșiși și vor avea nevoie de supraveghere constantă. Din cauza pierderilor frecvente de echilibru, aceștia riscă să se accidenteze grav. Stadiul final al bolii este reprezentat de imobilizarea la pat sau într-un scaun cu rotile. 

Ce metode de tratament există pentru boala Parkinson?

Deși boala este incurabilă, există anumite metode de tratament care ajută la încetinirea procesului care duce spre imobilizare. Simptomele pot fi ținute sub control prin tratamente medicamentoase, precum Levodopa, un substitut pentru dopamina care nu se mai produce natural în creier. 

Cu toate acestea, cele mai multe tratamente constau în terapii alternative și țin de schimbarea stilului și mediului de viață ale seniorului. Îmbunătățirea dietei poate juca un rol esențial în menținerea sub control a simptomelor. Dieta recomandată celor care suferă de boala Parkinson trebuie să cuprindă alimente care previn constipația, un alt simptom asociat afecțiunii. 

De asemenea, exercițiile fizice ușoare precum Yoga sau Tai Chi pot crește flexibilitatea corporală și pot îmbunătăți echilibrul. Masajul și acupunctura pot fi, de asemenea, de folos în ameliorarea simptomelor bolii. 

Cum poți îngriji un senior care suferă de Parkinson?

Pe măsură ce boala avansează, este din ce în ce mai greu ca un vârstnic care suferă de Parkinson să primească îngrijirile necesare la domiciliu. Deoarece această boală îi afectează toate aspectele vieții, de la scăderea capacităților cognitive la dificultăți de urinare sau problemele de masticație, soluția potrivită constă în cazarea acestuia într-un cămin de bătrâni privat. 

Într-o astfel de locație, o echipă de specialiști se va putea îngriji de toate nevoile vârstnicului, de la schimbarea lenjeriei de pat la activități menite să-i mențină sub control simptomele precum terapia ocupațională sau ședințe de recuperare medicală. Faptul că se va afla într-un loc sigur, în care poate socializa cu persoane cu probleme similare, va aduce cu siguranță beneficii stării sale mentale. 

Impactul bolii Parkinson asupra unui vârstnic poate fi devastator dacă acesta nu primește îngrijirile de care are nevoie. Ține cont de aspectele pe care ți le-am prezentat și pune sănătatea sa pe primul loc!