In multe familii apar neintelegeri si discutii aprinse din cauza banilor. Cel putin aparent, acuzam lipsa banilor pentru a ne certa, pentru a arata „cine are dreptate” si cine aduce mai multi bani in casa. Pentru a gasi un „vinovat” ca nu ne ajung banii pana la urmatorul salariu…
Este trist, insa realitatea din multe familii din Romania arata asa.
Partenerii nu castiga suficient de mult cat sa isi permita nivelul de trai pe care il au. Ambii cheltuie cam tot ceea ce castiga, nu fac economii si nu tin o evidenta a veniturilor si a cheltuielor personale. Fac un credit pe care abia reusesc sa-l plateasca, pentru o casa pe care practic nu si-o permit. Sunt in fiecare luna la limita din punct de vedere al cheltuielor, si in loc sa faca impreuna o analiza realista a situatiei lor financiare, partenerii incep sa se certe.
Totusi, cearta nu este din „cauza banilor” ci din cauza lipsei de educatie financiara a celor implicati. Banii au o incarcatura emotionala puternica, este perfect adevarat, ceea ce face ca discutiile despre bani sa fie sensibile pentru multa lume. In plus avem personalitati financiare diferite, asa cum avem si caractere diferite. Si de aici apar neintelegeri si conflicte.
S-au facut studii care atesta ca oamenii saraci si cu datorii sunt mai putin apti sa rezolve orice problema din viata lor, din simplul motiv ca o mare parte din energie este canalizata spre „a acoperi datoria” pe care o au catre banci. Asadar, ajungand in zona de siguranta financiara poti sa iti atingi potentialul maxim atat in relatii cat si in cariera.
Cand sotul ii reproseaza sotiei ca iar a dat banii pe o geanta pe care nu o foloseste, el de fapt ii spune ca nu poate sa faca diferenta intre nevoie si dorinta. Cand esti la limita cu banii, este esential sa cumperi doar ceea ce ai nevoie ca sa ai de unde sa faci si economii. Dorintele mai pot astepta ….
Cand sotia ii ascunde sotului ca a dat o mica avere pe cosmetice de firma, si se imprumuta de la colegele de munca ca sa poata plati rata la casa, atunci adevarata problema nu este lipsa banilor. Ci lipsa de incredere in partener, lipsa de viziune pe termen lung si un nivel precar al dezvoltarii personale.
De cele mai multe ori stima de sine scazuta, lipsa de incredere in partener, teama de a fi judecat, dorinta de a epata in fata colegilor, imaturitatea emotionala, stress-ul sunt cauzele adevarate pentru certurile din cuplu. Nu banii sunt de vina. Ei pot fi doar un simplu declansator. Problemele sunt de ordin emotional si psihologic.
Eu cred ca investitia in educatie financiara si dezvoltare personala se reflecta intotdeauna in relatii de calitate si autentice, se refleca intr-o cariera prospera si in stabilitatea financiara a fiecaruia.
Prezenta sau absenta banilor din viata unui om este determinatata de alegerile pe care respectivul le-a facut in viata. Ce meserie si-a ales, ce cariera a urmat, cat a invatat, cu cine s-a casatorit si asa mai departe.
Si inca o data va indemn sa investiti in voi! Atunci cand tu vei fi OK, vei avea si relatii bune si prosperitate financiara. Banii sunt energie, iar ca sa ii atragi, trebuie sa gandesti pozitiv la adresa lor si sa faci pasi concreti spre independenta financiara.
Daniela Irimia, trainer & performance coach