Afectiunile ginecologice – cause si remedii

Sanatate

Orice femeie se va lovi de-a lungul vietii de o afectiune ginecologica, unele mai usoare, altele mai grave, toate insa provocand disconfort si trebuind tratate cu maxima seriozitate. Dupa cum se stie, cel mai bun tratament este preventia, deci nu neglijati sa mergeti la medic imediat ce remarcati prezenta unor simptome deranjante. Medicii recomanda ca dupa 40 ani fiecare femeie sa mearga anual la control ginecologic.

Mai jos veti gasi o lista cu cele mai grave dar si mai comune afectiuni ginecologice.

Endometrioza. Este o afectiune ginecologica caracterizata prin cresterea anormala a celulelor similare cu cele din mucoasa uterine, in alte zone. Aproximativ 15% din femei, in special cele tinere, sunt diagnosticate periodic cu endometrioza, insa endometrioza este inca o boala necunoscuta in randul femeilor si care produce confuzii chiar printre medici specialisti. Durerile mari din primele zile de menstruatie, crampele si balonarea , infertilitatea (vezi si cum se face corect un test de sarcina )sunt cateva dintre simptomele acestei boli.

Dismenoreea. Recunoscuta mai ales dupa crampele puternice care insotesc perioada menstruatiei, este ameliorata in general cu analgezice sau cu comprese calde pe abdomen.

Chisturile ovariene. Sunt foarte des intalnite la orice varsta si se compun din pungi de lichid la nivelul ovarelor. Modificari de ciclu, greata, sangerari vaginale, urinarile frecvente, sunt printre cele mai frecvente simptome. Daca va confruntati cu oricare dintre aceste manifestari este obligatoriu sa va prezentati la medic pentru efectuarea unei ecografii.

Cervicita. Cervicita este o inflamatie a cervixului. Este o boala ce poate fi de mica importanta, dar poate sa apara si ca urmare a unei infectii cu BTS, ca gonoreea si chlamydia, herpesul genital, dar si HPV. In lipsa simptomelor, afectiunea poate fi depistata cu un test Papanicolau.  Printre semnele bolii se numara secretiile abundente de culoare galbena cu miros urat, urinari dese, dureri in timpul actului sexual sau chiar sangerari dupa contactul sexual.

Candidoza vaginala. Probabil cea mai des intalnita infectie, este provocata de o ciuperca, care apare in general la femeile tinere/mature.Senzatia de mancarime, iritatii la nivelul organelor genitale, usturime sau durere la urinat, sunt cele mai des intalnite simptome. Tratamentul se face cu ovule intravaginale, obligatoriu recomandate de medic.

Cancer ovarian. Cea mai grava afectiune ginecologica are din pacate cu o rata foarte mare de prezenta in randul femeilor din Romania. Este prezent in general la femeile care au trecut de 50 ani, printre simptomele lui se numara durerile in zona lombara, hemoragii vaginale. Cu cat este descoperit si tratat mai devreme, cu atat creste rata de supravietuire.

Cum am mai spus deja, sanatatea inseamna preventie inainte de toate! Informeaza-te, mergi regulat la medic si fa-ti analizele uzuale pentru a te bucura de o viata lunga si sanatoasa.