6 trucuri de decorare in stil retro pentru casa ta

Idei

Stilul retro in amenajari interioare se refera, cu precadere, la decorul specific perioadei cuprinse intre anii 1950 si 1970, integrand elemente indraznete, colorate si sofisticate

Desi are o istorie lunga, stilul retro inca este de actualitate, in prezent existand o multime de locuinte si localuri decorate in acest fel inedit.

Ce este stilul retro?

Stilul retro se caracterizeaza prin originalitate, complexitate, culoare si entuziasm. Poti recunoaste acest curent dupa unele elemente caracteristice, precum cele de mai jos:

    • Abundenta de nuante deschise si vesele, integrate in imprimeuri bogate;
    • Utilizarea materialelor precum plasticul, PVC-ul, catifeaua, sticla si pielea sintetica, in combinatii neobisnuite;
    • Mobilierului cu forme neregulate, abstracte;
    • Obiecte vintage: viniluri, lampi vechi, figurine si vaze de flori.

    Daca si tu iti doresti sa obtii un design retro in propriul apartament, citeste in continuare cele 6 recomandari utile de mai jos.



    1. Achizitionarea mobilierului potrivit

    Pentru a proiecta un living in stil retro, primul lucru pe care este nevoie sa il iei in calcul este mobilierul. Acesta trebuie sa aiba un aer abstract si sofisticat, fiecare piesa reprezentand, in sine, un punct de interes.

    Opteaza pentru canapele mari, cu perne decorative in nuante indraznete. Cauta huse de perna cu imprimeuri florale sau abstracte si combina-le pentru a reda cat mai multa culoare.

    Completeaza aerul retro cu mese si scaune din lemn masiv, lacuite, cu detalii si gravuri interesante.

    2. Selectarea culorilor retro

    Daca ai inceput amenajarea si deja ai ales mobilierul, este timpul sa te concentrezi asupra nuantelor principale pe care le vei folosi. Stilul retro presupune un joc curajos de culori si patternuri, asa ca iti poti pune creativitatea la incercare

    Nuantele tipice unui decor retro sunt verdele avocado si galbenul mustar, dar si rozul aprins sau violetul pot reprezenta alegeri corecte. In ceea ce priveste imprimeurile, nu vei da gres cu cele florale, dar nici cu patratelele, dungile si carourile.

    3. Alegerea texturilor

    Desi poate parea un aspect dificil de gestionat, cand vine vorba despre retro, combinarea texturilor este simpla. Principiul este unul de baza: cu cat mai multe, cu atat mai bine.

    Poti folosi lemn lacuit pentru mese si scaune, materiale groase si texturate pentru covoare, catifea pentru husele de perna si lambriu pvc pentru pereti. Gasesti online lambriu pvc care imita perfect lemnul, pentru a crea un efect vizual autentic.



    4. Pozitionarea accentelor

    Stilul retro are la baza accente cat mai neobisnuite, abstracte si impozante. De aceea, nu poti exagera cu accesorizarea niciodata, ceea ce inseamna ca singura limita este imaginatia.

    Pentru a contura un stil autentic, poti integra in design veioze cu franjuri, un pick-up vechi si o selectie de viniluri, covoare pufoase si colorate, tablouri cu picturi abstracte si orice alte decoratiuni doresti.

    5. Iluminarea camerei

    In ceea ce priveste corpurile de iluminat, lampile cu picior si candelabrele colorate sunt optiuni perfecte pentru living, daca vrei sa integrezi stilul retro in designul interior.

    Pentru dormitor, poti alege veioze vintage, cu abajur din franjuri. Indiferent de modelul obiectelor de iluminat, asigura-te ca alegi becuri cu lumina galbena, aceasta contribuind la conturarea atmosferei.

    Citeste cum Intensitatea luminii ne afecteaza capacitatea de concentrare

    6. Combinarea tuturor elementelor

    Nu in ultimul rand, cand decizi sa abordezi un stil retro pentru locuinta ta, trebuie sa iti asumi pana la capat acest lucru si sa combini toate elementele intr-un mod unic.

    Pentru ca retro este un curent complex, ai nevoie de putina organizare, inainte de a cumpara mobilierul si accesoriile. Schiteaza planul pe hartie si hotaraste-te ce piese de mobila, ce culori, ce texturi si ce accente vei utiliza.

    Acestea fiind spuse, daca iti doresti sa iti decorezi casa in stil retro, urmeaza toti pasii descrisi mai sus si completeaza designul cu o nota personala.