15 idei despre cum sa-ti organizezi munca la birou

Idei

Modul in care avem aranjat birourile ne influenteaza productivitatea, starea de spirit si ne face sa ne simtim fie confortabil, fie sufocati, dupa caz. Pentru ca petreci o mare parte din timp la birou, amenajeaza-ti-l astfel incat sa fii mai zambaret si mai productiv, chiar si luni dimineata. Am pus la punct o lista de 15 sfaturi care te vor ajuta sa ai un spatiu curat, aranjat si totusi plin de personalitate.

1. Pune accent pe lumina naturala

Cel putin 8 ore in fiecare zi sunt pe acelasi scaun, la aceeasi tastatura, cu acelasi ecran sau aceleasi monitoare in fata. Locul in care este asezat biroul tau va avea un efect important pe termen lung asupra sanatatii tale. Cu cat ai mai multa lumina naturala de-a lungul zilei, cu atat te vei simti mai productiv, mai inspirat si mai concentrat. Soarele este cel care regleaza ciclurile circadiene si ajuta la secretarea serotoninei, un hormon care ne permite sa fim calmi si focusati.

2.Seteaza-ti o pozitie ergonomica de lucru

O postura corecta de lucru este urmatoarea: ochii ar trebui sa fie aliniati cu marginea de sus a monitorului, bratele sa stea la 90 grade cand sunt asezate pe tastatura, iar monitorul ar trebui sa stea la 50-100 cm departare de ochi. Spatele ar trebui sa fie drept, intr-o pozitie naturala si nu fortata. 



3. Alege un scaun bun

Caracteristicile unui scaun bun sunt: ofera suport lombar prin mentinerea partii inferioare a coloanei, cele care iti permit sa iti tii picioarele la 90 grade si sunt reglabile, cele care au suporturi pentru brate, dar si cele care se inclina. In materie de materiale, cele mai bune sunt cele din material tip jeans sau piele.

4. Mentine regula minimalismului

Cand iti faci stocul pentru birou, nu iti incarca spatiul cu prea multe lucruri sau daca iei hartie pentru imprimanta, de exemplu sau tonere, asigura-te ca ai unde sa le depozitezi si nu le lasa pur si simplu in preajma biroului. Vor arata inestetic si te vor incurca.

5. Fii pretentios cu mouse-ul si tastatura

Toata ziua stai la birou, tastezi, scroll-ezi iar la finalul saptamanii ai putea sa iti simti mainile suprasolicitate. Acest lucru s-ar putea intampla din cauza tastaturii de proasta calitate sau a mouse-ului. In acest caz, pretul chiar este un indicator al calitatii, asa ca nu face economie la ele.

6. Tine cont de regula proximitatii

Nu tine langa tine toate documentele, toate aparatele sau alte obiecte de care ai nevoie doar ocazional. Fie creaza-le o zona separata, fie depoziteaza-le intr-un dulap.

7. Organizeaza pe „zone”

Pentru o eficienta mai mare de organizare, amplaseaza birourile in proximitatea ferestrei si dulapurile intr-un colt al incaperii. Astfel, toti cei din birou va veti bucura de lumina si veti delimita bine si biroul.

8. Pune-ti la punct un sistem de arhivare

Desi tot mai multe dintre task-uri sunt digitale, unele dintre ele necesita o parte fizica. Vor fi unele documente pe care va trebui sa le arhivezi clasic, in dosare sau foldere. Daca ai un ghid din partea companiei, aranjeaza-le conform regulilor acesteia, dar daca nu, inventeaza tu un sistem care sa te ajute sa fii ordonat.

9. Tine sertarele curate

Felul in care arata sertarul tau poate sa spuna multe despre tine. Tine dezordinea la minimum si arunca ce nu folosesti. Daca ai o cana si tacamuri, spala-le la finalul zilei si aseaza-le in sertar ordonat.

10. Organizeaza-ti monitorul

Dimineata, cand aprinzi calculatorul, vrei sa ai totul organizat astfel incat sa poti sa gasesti folderele cu toate informatiile. Ca sa ajungi la aceasta perfomanta, pune mereu fisierele in folderele corecte.

11. Tine pasul cu emailurile necitite

Nu lasa mai mult de 5 emailuri necitite. Daca nu sunt importante, sterge-le chiar in momentul in care le-ai deschis. Daca sunt importante, raspunde-le intr-un interval orar din zi. 



12. Monitorizeaza-ti temperatura

Temperatura ideala de lucru se afla intre 20 si 25 grade Celsius si cel mai bun mod este sa o monitorizezi si sa o reglezi cu ajutorul unui termostat. Cu cat ai un mediu mai stabil de lucru, cu atat mai bine.

13. Fereste-te de zgomote

Daca esti printre cei norocosi si nu lucrezi cu oameni galagiosi, nu va trebui sa iei prea multe masuri. Toti cei care au lucrat in open space stiu care este presiunea zgomotului. Pune pe urechi o pereche de casti cu functie noise cancelling.

14. Alege o culoare potrivita a incaperii

Psihologia culorilor a aratat ca acestea influenteaza mult modul in care un om gandeste si actioneaza. Rosul este energizat, albastrul este stimulant, galbenul poate sa produca anxietate, verdele este calmant, violetul este contemplator, gri este neutru dar poate deveni obositor, negrul e serios, albul este spatios, iar nuantele de maro sunt calde.

15. Aranjeaza cablurile 

Nu este nimic mai inestetic decat o multime de cabluri care sa stea insirate prin birou. Te vei lovi de ele si poti sa iti deconectezi computerul chiar in timpului unui task important. Asigura-te ca le aranjezi, le legi si le ascunzi in spatele biroului.