Economii mari din activitati mici

Educatie Financiara

Majoritatea oamenilor isi doresc sa aiba economii pentru situatii neprevazute. Unii reusesc sa pastreze un fond de economii pentru astfel de evenimente, altii… spun ca nu pot sa economiseasca, asa ca nu fac nimic.

Aud frecvent in jurul meu ca „am un salariu prea mic ca sa fac economii” sau „prefer sa ma bucur acum de viata decat sa strang bani pentru pensie”. Sunt o multime de scuze pentru care oamenii nu sunt disciplinati in a-si gestiona banii. Am mai scris despre cum sa faci economiii in fiecare luna, si cu toate acestea simtim nevoia sa va mai oferim cateva trucuri simple.

Economiile mari se fac de obicei din actiuni mici, insa constante. Iar o rata buna de economisire nu tine atat de mult de nivelul venitului, cat de obiceiurile financiare pe care le avem.Cum sa faci economii mari cu obiceiuri financiare sanatoase!

Cumpara mai putine alimente! Indiferent cat castigi, incadreaza-te cu cheltuielile intotdeauna sub 90% din venit. La supermarket cumpara strictul necesar, alege marcile care nu dau o avere pe marketing, elimita alimentele care nu iti aduc nici un beneficiu (alcool, tigari, sucuri carbogazoase). Desi suntem o tara saraca, atuncam extrem de multa mancare. Nu-ti irosi si tu munca, banii si sanatatea cumparand prea multe alimente. Poate ca o atentie sporita aici iti poate produce o economie de cateva sute de lei/ luna.

Redu cheltuielile de transport. Vara poti merge pe jos, cu bicicleta sau trotineta . Iarna si cand ploua poti merge cu metroul. In loc sa dai 500 lei/ luna pe combustibil, poti da doar 100 lei pe un abonament la mijloacele de transport in comun.

Salveaza planeta si facturile de utilitati. Multi romani se plang ca dau foarte multi bani pe utilitati si intretinerea locuintei. Din obiceiuri mici, poti economisi la factura de electricitate. Nu gandi ca sunt „doar 50 lei”. 50 lei x 12 luni x 10 ani = 6000 lei, fara sa luam in calcul dobanda compusa.

Cumprata totul la reducere. Da,da. Haine, mancare, incaltaminte, vacante….aproape totul poate fi cumparat mai ieftin daca esti dispus sa astepti sau planifici din timp. O vorba spune ca vara sa-ti cumpari sanie si iarna car. De ce? Pentru ca le iei la jumatate de pret! Asa ca la finalul verii poti sa iti faci stoc de haine si incaltaminte pentru vara viitoare. Vei fi uimit de cati bani poti economisi.

Fa din economisire un obicei. Indiferent de luna, de venituri si cheltuieli, pune deoparte o suma de bani. Oricat de mica! Este esential sa faci asta pentru a implementa un obicei sanatos. Poti trai si cu 90% din venit, daca la inceputul lunii pui in contul de economii 10% din salariu! Si foarte important… Nu intra in economii pentru a-ti cumpara un telefon sau televizor nou! Economiile pentru fondul de urgenta trebuie sa ramana…pentru urgente! Si daca nu apar urgente, atunci se vor aduna si mai multi bani pentru o pensie indestulatoare!

Tu ce obiceiuri financiare ai? Reusesti sa faci lunar economii?

2 thoughts on “Economii mari din activitati mici

  1. Verificatul facturilor a fost cel mai profitabil efort din partea mea: am anulat din ele, am inlocuit provider-ul, am trecut la abonamente mai mici, renuntzat la abonament de tv ca oricum nu ne uitam, renunzat la cel de mobil si luat cartela, verificat intretinerea si vazut ca administratorul a pus o persoana in plus!!, trecut pe la electrica si schimbat contract mai mic -toate astea mi-au luat 3-4 ore de tot, si salvat peste 100, lunar!!

Comments are closed.