STOP Procrastinare! Cum sa nu mai amani lucrurile

Dezvoltare Personala

Foarte multi oameni se plang ca nu le ajunge timpul si vor sa invete sa isi organizeze mai bine activitatile. Ne dorim mai mult timp liber si sa lucram mai relaxati, fara presiunea termenelor limita insa obiceiurile de zi cu zi nu ne sustin. De ce? Pentru ca amanam prea mult sa facem lucrurile mai dificile si pentru ca ne lasam distrasi de activitati nerelevante pentru obiectivele pe care le avem.

Cu totii am intarziat inceperea unei activitati provocatoare, am taraganat finalizarea unui proiect sau am tot amanat sa facem cursul pe care il consideram util. Procrastinarea apare cel mai frecvent din patru cauze pe care vi le explic in continuare.

De ce procrastinam

Pentru o recompensă imediată. Este mai placut sa ne uitam la serialul preferat decat sa muncim de exemplu. Alegem sa ne bucuram de prezent in defavoarea unui viitor mai bun sau relaxant. Majoritatea celor care amana sa faca ceva aleg o alta activitate mult mai usor de facut si mai placuta.

„Ma apuc de sport de luni. Azi mai stau putin la TV”

„Incep sa economisesc de luna viitoare. Acum ma duc la munte cu prietenii”

„Fac raportul acela dupa ce ia pranzul cu colegii”

Si in acest fel ne trezim ca nu ne ajunge timpul si noi tot amanam sa facem ceea ce este cu adevarat important si util.

Pentru a evita esecul. Da, frica de esec este o cauza frecventa pentru lipsa de actiune sau pentru taraganare. Nu ma apuc de scris cartea la care visez pentru ca mi-e frica de ce vor spune cititorii. Nu incep afacerea accea pentru ca planul de afaceri nu arata perfect, deci risc prea mult sa am un esec.

Pentru a reduce stresul. De obicei procastinam cu acele activitati care ne scot din zona de confort si ne provoaca sa fim mai creativi, mai muncitori, mai perseverenti. Ori aceste activitati provocatoarea ne produc stres. Chiar daca este un stres pozitiv, majoritatea oamenilor se raporteaza intr-un mod negativ la el.

Pentru ca nu ne putem hotara. Sau cu alte cuvinte lipsa de asumare si curaj … nu ne hotaram ce este cel mai bine pentru noi, ne lipseste viziunea pe termen lung, ne pliseste un plan de actiune. Vestea buna este ca ne putem dezvolta abilitatea de a lua decizii si de a gandi strategic. In telemunca provocarea este si mai mare cand trebuie sa isi faci singur programul zilnic.



Cum sa nu mai amani lucrurile. STOP Procrastinare

Intreaba-te DE CE tot amani sa faci anumite lucruri. De cele mai multe ori raspunsul sta in interiorul nostru, in valorile personale pe care le avem si in credintele limitative.

Fa lucrurile pe rand, cu pasi mici. Daca un proiect ni se pare prea mare si complicat putem fi coplesiti si sa abandoman inainte de a incepe. O metoda buna este sa faci lucrurile pe rand. Imparte proiectul mare in pasi mai mici si usor de facut.

Permite-ti sa fii suficient de bun, nu perfect. Din experienta mea, majoritatea celor care procrastineaza sunt si perfectionisti. Vor sa faca si sa fie totul perfect. Ori acest lucru nu se poate! Important este sa incepi si pe parcurs sa imbunatatesti.

Stabileste care ar fi cel mai rau scenariu. Care este cel mai rau lucru care se poate intampla daca faci acel ceva dar si daca nu il faci. Si apoi decide asumat daca vrei cu adevarat sa il faci sau sa renunti la el. Dar decide in cunostinta de cauza si asuma-ti consecintele.

Un articol de Daniela Irimia, trainer si coach