Veniturile pasive – ce sunt si cum le poti genera

Educatie Financiara

Veniturile pasive sunt acele venituri recurente, pe care le obtii fara sa mai fie nevoie sa muncesti pentru ele, practic sunt banii care vin atunci cand „dormi sau esti plecat in vacanta”. Nefiind dependente de munca sau implicarea ta, sunt veniturile care iti confera libertatea de fi stapan pe timpul tau, pe alegerile tale, simplu spus iti confera libertate.

In acest articol iti vom prezenta cateva surse de venit pasiv, care pot fi obtinute atat cu investitii financiare mari (cum ar fi inchiriere spatii comerciale) sau cu investitii mari de timp (scrierea unei carti de exemplu). Partea buna este ca iti poti realiza diverse surse de venit pasiv in timp ce muncesti full time, totul este sa te educi financiar si sa ai ca obiectiv generarea acestor venituri. Cu ajutorul acestor venituri pasive poti sa iti construiesti si sa atingi independenta financiara (veniturile pasive iti acopera cheltuielile normale) sau chiar libertatea financiara (veniturile pasive iti permit sa faci tot ce iti doresti).

Pana acum totul suna foarte bine, insa cum facem sa avem aceste surse de venit pasiv? Cea mai usoara si normala cale este castigand mai mult, economisind mai mult, si apoi facand investitii inteligente, in functie de profilul nostru de risc si de obiectivele pe care le avem.



Surse de venit pasiv:

Chiriile. Probabil cele mai vechi surse de venit pasiv, chiriile sunt si cele mai sigure. Chiar daca nu aduc randamente mari, sunt constante si au avantajul ca in timp imobilele isi conserva sau chiar maresc valoarea, iar chiria se poate indexa cu inflatia. Dezavantajul la ele (fie ca vorbim de vile de inchiriat sau de garsoniere) este ca necesita o investitie financiara mare, si sunt putini cei care isi permit o astfel de sursa de venit pasiv.

Dividendele. Daca nu ai o suma mare de bani de investit initial, dar poti investi constant sume mai mici, poti alege sa cumperi actiuni la companii care anual distribuie dividende. Poti face asta atat pe bursa romaneasca dar si pe cea internationala, nu trebuie decat sa iti deschizi un cont la un broker, si sa analizezi la ce companii sa cumperi. Chiar daca dividendele au randamente mai mici decat chiriile, actiunile au insa un potential de crestere mult mai mare, deci poti castiga si prin aprecierea valorii actiunilor.

Dobanzile. Aici randamentele sunt atat de mici incat nu poate fi vorba de un venit pasiv in adevaratul sens al cuvantului, insa pentru cei mai conservatori dobanzile bancare pot fi o solutie. Aici puteti pune banii din fondul de rezerva sau economiile pentru achizitii ulterioare.

Obligatiunile de stat sau corporative. Sunt oarecum similare ca randamente cu dividendele, si presupun achizitia de titluri de stat sau corporative. Le poti lua de la trezorerie sau posta (obligatiunile romanesti) sau de la broker (obligatiunile straine sau corporative). Sunt limitate ca timp, si se pot cumpara in diverse valute (lei, euro, usd).

Drepturile de autor. Aici investitia este de timp, dar daca esti talentat si creezi ceva de valoare, vei avea de castigat toata viata. Indiferent ca esti scriitor, muzician, actor, fotograf, iti poti transforma talentul intr-o sursa de venit pe termen lung (practic scrii odata o carte, care se vinde apoi toata viata).



Cu siguranta ca mai pot fi si alte surse de venit pasiv, noi le-am enumerat aici pe cele mai facile si usor de inteles de toata lumea, important este sa te educi financiar si sa treci la treaba.

Citeste si 5 Pasi spre independenta financiara